Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Maj Gertrud Kullenberg

1910-05-191996-10-17

Socionom, filantrop, samhällsdebattör

Maj Kullenberg var socionom och samhällsdebattör som också ägnade sig åt att stödja projekt för utsatta människor.

Maj Kullenberg föddes 1910 i Övertorneå som ett av fem barn till Ludvig och Elisabeth De Vylder. Hon växte upp i folkhögskolemiljö. Hennes far var rektor för Katrinebergs folkhögskola och hennes mor var lärare.

Maj Kullenberg utbildade sig till socionom på Institutet för socialpolitisk och kommunal utbildning och forskning (Socialinstitutet, nuvarande Socialhögskolan i Stockholm) och arbetade som bostadsinspektris och barnavårdsman i Malmö. Hon gifte sig med byggmästaren Yngve Kullenberg och de fick sex barn. År 1937 flyttade familjen till Göteborg. Hon var mycket samhällsengagerad och hade en stark passion för kulturella frågor.

Redan år 1941 började Maj Kullenberg delta i Göteborgs Kvinnliga Diskussionsklubb, GKDK, och elva år senare blev hon dess ordförande. Klubben startades 1910 med syfte att skapa gemenskap och sprida kunskap i samhällsfrågor bland medlemmarna. Maj Kullenberg var en starkt engagerad ordförande som lyckades locka många att besöka klubben, även kungligheter som prinsessan Sibylla. Ett exempel på publika arrangemang var när klubben gjorde ett försök att efterlikna det under 1960-talet populära TV-programmet Fråga Lund genom ett arrangemang med göteborgska vetenskapsmän i Betlehemskyrkan. Klubben hade en omfattande studieverksamhet och Maj Kullenberg ledde själv flera konstcirklar inom ramen för klubbens verksamhet. Hon ledde också bussresor med inriktning på konststudier till museet Louisiana nära Köpenhamnn och till Munchmuseet i Oslo.

Klubben ägnade sig också åt social verksamhet. Bland annat stöttades en organisation i Berlin, Haus Viktoria, som var till för rekreation åt äldre personer, ofta ensamstående kvinnor från Östberlin. Klubben levererade utrustning till huset och Maj Kullenberg reste flera gånger till Berlin för att följa upp verksamheten. Maj Kullenberg blev också hedersmedborgare i Florens sedan hon varit drivande för en insamling till dem som drabbats då floden Arno svämmade över 1966. Maj Kullenberg fick motta Göteborgs stads förtjänsttecken för sitt engagemang i flyktingfrågan och för de handikappade. Hon tilldelades också Vasaorden.

När Maj Kullenberg närmade sig 60-årsåldern började hon studera på universitetet och tog en filosofie kandidatexamen i konsthistoria och litteraturhistoria. Hennes stora intresse för konst tog sig också uttryck i uppdrag som guide vid Göteborgs konstmuseum. Hon var mycket bestämd när det gällde vad som skulle anses vara god konst. År 1970 ledde hon protester mot utställningen Skräck på Göteborgs Konsthall. Där ingick bland annat en målning av Peter Dahl som hon ansåg överskred gränsen för det anständiga. Hans verk Liberalismen har brutit igenom i societeten ansågs visa prinsessan Sibylla, blottande sitt underliv. Tavlan togs i beslag av polisen men förundersökningen om brott lades ned året därpå. Maj Kullenberg organiserade demonstrationer och deltog i offentliga diskussioner kring frågan. Även om hon under de sista åren av sitt liv hade problem att röra sig fortsatte hennes engagemang i samhällsfrågor bland annat genom författande av debattinlägg om äldrefrågor i tidningar.

Maj Kullenberg avled 1996. Hon ligger begravd på Uppåkra kyrkogård i Skåne.


Birgit Karlsson


Publicerat 2020-04-27Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Maj Gertrud Kullenberg, www.skbl.se/sv/artikel/MajGertrudKullenberg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Birgit Karlsson), hämtad 2024-07-20.
Övriga namn

  Flicknamn: De Vylder


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Charlotta Elisabeth De Vylder, född Lundberg
 • Far: Ludvig De Vylder
 • Syster: Marie-Louise De Vylder, gift de Vylder-Lehmann
fler ...


Utbildning

 • Universitet, Göteborg: Fil.kand.examen, Göteborgs universitet


Verksamhet

 • Yrke: Bostadsinspektör och barnavårdsman
 • Ideellt arbete: Social och filantropisk verksamhet


Kontakter

 • Vän: Sibylla, prinsessa


Organisationer

 • Göteborgs Kvinnliga Diskussionsklubb
  Medlem, fr o m 1952 ordförande


Bostadsorter

 • Födelseort: Övertorneå
 • Övertorneå
 • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelserKällor

Litteratur
 • Göteborgs Handels och- Sjöfartstidning, 1966-11-19

 • Göteborgs-Posten 1968-06-05, 1970-05-18, 1978-11-19, 1979-02-10, 1996-03-15

 • Göteborgs-Tidningen, 1970-12-10Vidare referenser

Litteratur


Maj Kullenberg. Porträtt av Saga Walli (1891-1975). Göteborgs Kvinnliga Diskussionsklubb
Maj Kullenberg. Porträtt av Saga Walli (1891-1975). Göteborgs Kvinnliga Diskussionsklubb

Nyckelord

1900-talet Barnavård Socialt arbete Socionomer Välgörenhet