Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Marja Entrich

1905-02-281999-03-19

Kosmetolog, företagare, vissångare

Marja Entrich var kosmetolog, entreprenör, estradör och vispoet.

Skönhet börjar inifrån. Det var den devis som Marja Entrich levde efter. Hon föddes 1905 i den lettiska hamnstaden Liepāja, och flyttade 1916 med sin familj till Sverige och Stockholm. Hon närde länge en önskan om att bli skådespelare, och sökte flera gånger till Dramatens elevskola, utan att komma in. Marja Entrich berättade senare att hon kände sig annorlunda, eller som en ”uddis” som hon själv kallade det, i teatervärlden.

Under en resa i Baltikum fick Marja Entrich följa med sin moster till en kosmetolog som utförde en ansiktsbehandling. Hon blev helt fascinerad över ett yrke som fick kvinnor att må så bra, och insåg att det var vad hon ville ägna sitt liv åt. Efter två års studier hos Helena Rubinstein i Paris, och arbete på skönhetssalonger i Tel Aviv och Stockholm, öppnade Marja Entrich 1943 Marjakliniken på Skeppargatan.

På Marja Entrichs egen klinik fick stamkunder som Elin Wägner och aktriser från Dramaten ta del av det allra senaste i skönhetsbehandlingar och sminkningar som ”rådjursögon”, vilket hon införde i Sverige, men även kost och livshållningsråd. Innan det yttre kunde behandlas, ville hon se till att kunden hade en sund livsstil. Samma år som Marjakliniken öppnade startade Marja Entrich sin egen hudvårdsserie, Gröna Linjen, med drygt 35 produkter fyllda med vegetabiliska oljor och ingredienser från naturen. Hon var själv vegetarian och förespråkade en växtbaserad kost till alla, vilket tillsammans med hennes naturliga hudvård gav henne smeknamnet Örtgumman.

Marja Entrich lanserade även hårborttagningsmetoden Diatermi, som i motsats till elektrolys inte gav några ärr. Plastikkirurger på Karolinska sjukhuset hänvisade patienter till Marjakliniken för hårborttagning, och hon fick bland annat hjälpa kvinnor som blivit utsatta för hormonbehandling i tyska fångläger under andra världskriget. Hon utvecklade även en speciell typ av ansikts- och kroppsmassage som kallas ’aktiv-totalt lymfdränage’. Idén bakom var att lymfan är kroppens transportsystem av slaggämnen och hennes massage gick ut på att massera med pumpande rörelser i lymfbanornas riktning för att lättare få ut slaggprodukterna.

Utöver kosmetologi var Marja Entrich också en estradör och vispoet som bland annat uppträdde på Mosebacke i Stockholm. Vid 90 års ålder gjorde hon skivdebut med Visor och visioner.

Marja Entrich avled 1999, vid 94 års ålder. Det följande året genomfördes en hyllningskonsert till hennes minne med bland andra Susanne Alfvengren, Per Ragnar och Karin Pagmar.


Bodil Hasselgren


Publicerat 2020-04-16Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Marja Entrich, www.skbl.se/sv/artikel/MarjaEntrich, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Bodil Hasselgren), hämtad 2024-06-16.
Övriga namn

  Flicknamn: Katz
  Alternativ namnform: Majutta
  Smeknamn: Örtgumman, Kosmetologins gudinna


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Rachel Katz, född Thohl
 • Far: Maurice Katz
 • Bror: Naum Nonja Katz
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Studier för Helena Rubinstein


Verksamhet

 • Yrke: Grundare, innehavare, Marja Entrich AB


Kontakter

 • Vän: Elin Wägner
 • Kollega: Susanne Alfvengren
 • Kollega: Per Ragnar
 • Kollega: Karin Pagmar


Bostadsorter

 • Födelseort: Liepāja, Lettland
 • Liepāja, Lettland
 • Paris, Frankrike
fler ...


Källor

Litteratur
 • Bornholm, Helena, '93-årig expert på hudvård tror på grönt', Dagens nyheter, 1998-07-11

 • 'Dödsfall: Marja Entrich', Dagens nyheter, 1999-04-04

 • Pauli, Calle, 'Till minne av en visvårdare. Artistuppbåd hyllar Marja Entrich', Dagens nyheter, 2000-03-17Vidare referenser

Litteratur
 • Freij, Åsa, 'En sökare jag mött: Marja Entrich - hudterapeut, diktare, levnadskonstnär', Sökaren, 1981:7-8, s.26-27, 1981Marja Entrich, 1993. Foto: Jan Lindblad (i privat ägo)
Marja Entrich, 1993. Foto: Jan Lindblad (i privat ägo)

Nyckelord

1900-talet Företagare Visor