Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Kerstin Margareta Tovi

1917-10-131997-06-17

Översättare

Kerstin Tovi var översättare. Hon översatte betydelsefulla verk från nygrekiska, och var så gott som ensam om att översätta romaner direkt från grekiska till svenska. Hon översatte även från franska. År 1985 erhöll hon Sveriges Författarfonds premium till personer för belöning av litterär förtjänst.

Kerstin Tovi föddes som Kerstin Margareta Eggers i Göteborg 1917. Hon var dotter till hotelldirektör Axel Eggers och hans första hustru Greta, född Odén. I en artikel i Svenskt översättarlexikon berättar Siv Hackzell att Kerstin Tovis mor gifte om sig med civilingenjör Stig Zetterlund när dottern var tolv år. Därefter bodde Kerstin Tovi både hos sin far i Göteborg och hos sin mor, på olika platser utomlands där Stig Zetterlund arbetade, bland annat i Moskva och i Warszawa. När Kerstin Tovi några år senare drabbades av tuberkulos och behandlades på ett sanatorium i Schweiz, lärde hon sig franska. Engelska studerade hon vid Uppsala universitet.

Efter studierna träffade hon sin blivande make läkaren Davut Tovi. Han kom från en sefardisk judisk familj. De gifte sig 1949 och de fick två söner. Siv Hackzell skriver vidare i artikeln att Davut Tovi redan hade sin grundutbildning när han kom från Turkiet till Sverige 1947 för att specialisera sig inom neurokirurgi.

Kerstin Tovi arbetade under en längre tid som förlagssekreterare och lektör på Bokförlaget Forum. Hon hade också uppdrag för Åhlén & Åkerlunds veckotidningsförlag, men senare gick hon över till att översätta mer och mer. Siv Hackzell skriver i Svenskt översättarlexikon att det var när Stig Zetterlund blev verkställande direktör för SKF i Aten 1951 som Grekland och nygrekiskan började spela en allt större roll i Kerstin Tovis liv. Hon gjorde många besök i landet och studerade grekiska vid universitetet i Thessaloniki. Hon engagerade sig även i den svenska turismen i Grekland.

Kerstin Tovi hade i princip ingen konkurrens i Sverige när det gällde att översätta romaner direkt från nygrekiska till svenska. År 1966 fick hon av Albert Bonniers Förlag i uppdrag att översätta Vassilis Vassilikos novelltrilogi Bladet. Brunnen. Ängeln, 1967. Siv Hackzell berättar att Vassilikos och hans hustru var på besök i Stockholm i april 1967 för att vara med när hans bok presenterades. När paret kom till Paris, på väg tillbaka till Grekland, fick de information om militärjuntans kupp i hemlandet. För deras del blev det sju år i exil. När Kerstin Tovi översatte hans roman Z, 1968, var tiden knapp på grund av det förändrade läget i Grekland. För att hjälpa till med skillnaden mellan ett officiellt språk och vardagsspråk besökte paret Vassilikos Kerstin Tovi i hennes hem. Hon fick samma hjälp året därpå av paret Vassilikos med uppdraget att översätta texten till Costa-Gavras franska filmatisering Z – han lever, 1969, som Mikis Theodorakis hade gjort musiken till. Kerstin Tovi översatte ännu en roman av Vassilikos.

Kerstin Tovi översatte också böcker från franska, bland annat fyra romaner av Panait Istrati och Vladimir Volkoffs roman Montaget, 1984. Hon översatte även ett antal barnböcker från franska som till exempel Snuffeluffarnas äventyr. Se upp i backarna! av Monique Farge och Luis Camps, 1980.

Kerstin Tovi avled 1997. Hon ligger begravd på Södra judiska begravningsplatsen i Stockholm.


Ulrika Jannert Kallenberg


Publicerat 2020-09-09



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Kerstin Margareta Tovi, www.skbl.se/sv/artikel/KerstinMargaretaTovi, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ulrika Jannert Kallenberg), hämtad 2024-04-19.




Övriga namn

    Flicknamn: Eggers


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Sigrid Margareta Eggers, född Odén, senare Zetterlund
  • Far: Henry Axel Emil Eggers
  • Bror: Olle Eggers
fler ...


Utbildning

  • Universitet, Uppsala: Språkstudier, engelska, Uppsala universitet
  • Universitet, Thessaloniki, Grekland: Grekiska språkstudier, Aristotle University of Thessaloniki


Verksamhet

  • Yrke: Förlagssekreterare, lektör, Forum
  • Yrke: Skribent, Åhlén & Åkerlunds veckotidningsförlag
  • Yrke: Översättare


Kontakter

  • Släkting: Stig Zetterlund, styvfar


Bostadsorter

  • Födelseort: Göteborg
  • Göteborg
  • Moskva, Ryssland
fler ...


Prizes/awards



Källor



Vidare referenser



Kerstin Tovi. Fotograf och år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)
Kerstin Tovi. Fotograf och år okänt. Bildkälla: Svenskt Porträttarkiv (CC-BY-NC-SA 4.0)

Nyckelord

1900-talet Journalister Översättare