Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Joy Zandén

1922-05-052017-04-03

Dekoratör, formgivare, textillkonstnär

Joy Zandén var dekoratör och teatermålare. Som textilkonstnär fick hon sitt stora genombrott vid 94 års ålder.

Joy Zandén föddes 1922 i Helsingfors men tillbringade sina första tio år i Paris. Hon föddes in i en konstnärsfamilj med fadern Gösta Nystroem som var tonsättare och modern Gladys Heyman som var skulptör av judisk börd. Hon hade två yngre systrar, Liliane och Mona. Att Joy Zandén föddes i Finland berodde på att fadern tvunget ville besöka en kollega och tog med sig sin höggravida hustru över Östersjön. Det bar sig inte bättre än att barnet kom till världen under resan.

Familjen umgicks i konstnärskretsar i Paris och fadern var god vän med bland andra konstnären och författaren Gösta Adrian-Nilsson (GAN). Då Joy Zandén var bara sju månader fick hon en bilderbok av GAN i julklapp ”Till Joy Julafton 1922 i Paris”. Den inrymmer nio illustrationer om familjen Nystroems liv i den franska huvudstaden, ackompanjerade av små underfundiga verser.

På grund av växande antisemitism fann familjen det för gott att lämna Paris 1932. De flyttade till Göteborg men somrarna tillbringades hos morföräldrarna på Särö. Också där umgicks man med konstnärsvänner som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och medlemmar bland Göteborgskoloristerna. Naturen med klippor, hav och växter påverkade Joy Zandén mycket.

Tillsammans med sina systrar tillhörde Joy Zandén ett konstnärsgäng på Särö. En sommar genomförde gruppen ett projekt som planerades och förbereddes noga. En tidig morgon klockan 5 smög de iväg med målarburkar och penslar, de arbetade snabbt och metodiskt och några höll vakt. Efter väl förrättat verk sprang de hem och kastade överbliven färg och penslar. Morgonen efter väckte det svarta ångloket på Säröbanan uppseende då det stod vid stationen i en ny ”dräkt”. Det hade blomstermålats i glada färger av då okända ”graffiti-marodörer”, och inte förrän många årtionden senare avslöjades deras namn.

Joy Zandén och hennes systrar gick på Göteborgs högre samskola och så småningom utbildade hon sig på Slöjdföreningens skola (nuvarande HDK-Valand) i Göteborg. I 1940-talets början gick hon även på Anders Beckmans reklamskola (nuvarande Beckmans designhögskola) i Stockholm. Efter utbildningarna fick hon anställning på Kungliga Operan i Stockholm och vid Stora Teatern i Göteborg. Hon uttryckte sig brett, i konst, mode, reklam och teaterdekoration.

Under andra världskriget vistades Joy Zandén i Köpenhamn där hon arbetade som teatermålare på Det Kongelige Teater. År 1946 gifte hon sig och fick sonen Finn. Äktenskapet blev dock kortlivat och tillsammans med sonen bröt hon upp och vände tillbaka till Göteborg 1948. Där blev hon mönsterformgivare på familjens textilfirma Heyman & Holmberg och formgav i den nya tidens anda, Swedish modern, i ljusa luftiga former. Joy Zandén ville emellertid stå på egna ben och packade i början av 1950-talet en portfolio med sina mönster och begav sig till New York. Där traskade hon från butik till butik, från företag till företag men fick ingenting sålt. Hennes självförtroende fick en rejäl knäck och vid hemkomsten rullade hon in mönstren i brunt papper och stoppade undan dem i en låda i källaren.

År 1953 gifte Joy Zandén om sig med Rolf Zandén och fick barnen Philip och Jessica. Hon ägnade sig nu åt familjen som först bodde i Stockholm och sedan i Göteborg. En tid arbetade Joy Zandén i butiken på Moderna Museet. Vid faderns död 1966 ärvde hon tillsammans med systrarna huset Furulund på Särö. Liliane och Mona hade flyttat till USA men Joy Zandén skötte om huset där de varje sommar strålade samman med sina familjer. I slutet av 1980-talet köpte Joy Zandén ut sina syskon och flyttade så småningom permanent till huset på Särö där hennes far hade haft sin ateljé.

Joy Zandéns dotter Jessica hade som barn sett den där rullen med mönster i moderns källare och 1995 fick hon idén att kontakta företag som skulle kunna trycka dem. Projektet rann ut i sanden men 2016, då Joy Zandén hade hunnit bli 94 år, nappade Sandbergs Tapeter på mönstren och lät trycka upp tre av dem som tapeter. De naturinspirerade mönstren med fåglar, blommor och klippor gjorde omedelbart succé, och uppmärksammades långt utanför Sveriges gränser. De mönster som Joy Zandén hade ritat i unga år, och som var tänkta till textilier, kom istället att pryda väggarna i många hem.

Jessica Zandén startade tillsammans med modern Joy Zandén AB som fortfarande (2020) producerar bland annat bordstabletter, brickor och förkläden prydda med Joy Zandéns original-mönster. Företagets paroll blev passande nog ”Det är aldrig för sent”. Idag finns det flera tapetproducenter där Joy Zandéns mönster finns representerade, men mönstren har också hittat till textilindustrin: möbelföretag säljer inredningskollektioner med hennes Regnskog, och klädföretag erbjuder kollektioner mönstrade i Västerskog, Midsommarafton och Ängsull.

Året efter den senkomna succén, 2017, avled Joy Zandén, strax innan hon skulle ha fyllt 95 år. Samma år som hon dog anordnade Beckmans designhögskola en utställning för att uppmärksamma kvinnliga kreatörer, varav Joy Zandén blev den första i ordningen.


Ulla Åshede


Publicerat 2020-11-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Joy Zandén, www.skbl.se/sv/artikel/JoyZanden, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ulla Åshede), hämtad 2024-04-25.




Övriga namn

    Flicknamn: Nyström
    Alternativ namnform: Nystroem
    Gift: Helsing-Christensen


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Gladys Nystroem, född Heyman
  • Far: Gösta Nyström, senare Nystroem
  • Syster: Liliane Nystroem
fler ...


Utbildning



Verksamhet

  • Yrke: Dekoratör, teatermålare, Kungliga Operan
  • Yrke: Dekoratör, teatermålare, Stora Teatern
  • Yrke: Dekoratör, teatermålare, Det Kongelige Teater
  • Yrke: Formgivare, mönsterskapare


Kontakter

  • Vän: Arne Malmborg
  • Vän: Ian Turitz
  • Vän: Ernst Olof, kallad Lall, Nilsson
fler ...


Bostadsorter

  • Födelseort: Helsingfors, Finland
  • Paris, Frankrike
  • Göteborg
fler ...


Källor

Litteratur
  • Heyman, Klas, Särö genom tiderna: en bok om fastigheterna och familjerna på Särö, Tre böcker, Göteborg, 1991



Vidare referenser

Litteratur
  • Ekström-Frisk, Eleonor, ’Karriären tar fart vid 94 år : mönsterskatt väcks till liv igen’, Göteborgs-Posten, 2016-10-11



Joy Zandén, cirka 1947. Foto: Björn Helsing (bild i privat ägo)
Joy Zandén, cirka 1947. Foto: Björn Helsing (bild i privat ägo)

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Formgivare Konstnärer Textilkonst