Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Johanna Margareta Jeanette Bonnier

1934-01-232016-04-16

Journalist, konstsamlare

Jeanette Bonnier var en tongivande journalist och konstsamlare. Hon grundade Maria Bonnier Dahlins Stiftelse för unga konstnärer 1985, och Bonniers Konsthall 2006.

Jeanette Bonnier föddes 1934 och växte upp i en välbeställd miljö, med ett stort ekonomiskt och kulturellt kapital. Hon var en del av en familj där så gott som alla arbetade inom de förlag och tidningsföretag som de ägde. Fadern Albert Jr, som var son till bokförläggaren Tor Bonnier, ägnade sig framför allt åt veckotidningsbranschen. Han skapade ungdomstidningen Vecko-Revyn 1935, och arbetade som verkställande direktör vid Åhlén & Åkerlunds förlag under åren 1940–1957. Han var också en av initiativtagarna till kvällstidningen Expressen 1944 och senare styrelseordförande i Bonnierföretagen AB fram till sin död 1989. Dottern Jeanette Bonnier blev ännu en stark representant för Bonnierfamiljen. Under åren 1958–1961 var hon gift med Bengt Thomasson, läkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon var därefter gift med regissören Hans Dahlin 1964–1970. År 1964 föddes deras dotter Maria.

Bildkonst utgjorde tidigt ett stort intresse för Jeanette Bonnier, och den solida kulturbakgrunden möjliggjorde vad som skulle ha betraktats som en skröna om inte Jeanette Bonnier själv bekräftat det, nämligen att hon redan som tolvåring inköpte en äkta Picassolitografi för sina fickpengar. Hon blev med tiden en erkänd konstkännare. Först blev det dock en gedigen självutbildning inom familjens egna företag.

Redan under skolåren började Jeanette Bonnier arbeta vid annonsavdelningen på Åhlén & Åkerlunds förlag, för att vid 18 års ålder gå vidare till Expressen som allmänreporter. Följande år blev hon redaktionssekreterare för Filmjournalen och året därpå, 1954, för Bildjournalen. År 1956 var hon tillbaka på Åhlén & Åkerlunds förlag, då som reklamchef, och även sektionschef för modetidskriften Eva, som var en fortsättning på Bonniers månadstidning. Efter ett uppehåll i utgivningen återkom Jeanette Bonnier som redaktör för Eva under ett år, 1962.

Under resten av 1960-talet arbetade Jeanette Bonnier som förlagsredaktör och designer, bland annat gjorde hon inredningen till en av det Bonnierägda färjeföretaget Lion Ferrys båtar, Prins Hamlet. Hennes inriktning på konstområdet blev allt starkare efter skilsmässan från Dahlin år 1970, då hon flyttade till New York. Där sammanbodde hon med skådespelaren Kevin McCarthy. År 1973 gjorde hon tillsammans med borgmästaren i New York, John Lindsay, en större inventering och inköp av dåtidens stora amerikanska konstnärer, såsom Andy Warhol, Claes Oldenburg och svensken Öyvind Fahlström med flera, för det svenska Moderna museets räkning.

Jeanette Bonnier vistades ofta i Portugal, och år 1974 gifte hon sig med den finländske författaren och politikern Jörn Donner i Lissabon. De bosatte sig för en tid i Helsingfors, och tillsammans skrev de ett filmmanus för Märta Tikkanens bok Män kan inte våldtas, 1975. Filmen hade premiär 1978.

Åren 1980–1983 drev Jeanette Bonnier tillsammans med den stockholmsbaserade konstsamlaren Jan Eric Löwenadler ett konstgalleri, Bonlow Gallery, i New York. Tidigare hade hon varit chef för ett varuhus, Bonniers Inc. på Manhattan i New York, som sålde svenskt glas och design.

Jeanette Bonniers dotter Maria Dahlin utbildade sig under tiden i USA till arkitekt vid Columbia University. Vid hemkomsten till Stockholm 1985 omkom hon i en bilolycka, och sorgen över dotterns död blev livslång för Jeanette Bonnier. Hon bestämde sig snabbt för att hedra dotterns minne genom att grunda en stiftelse för unga konstnärer inom arkitektur, film och måleri. I stället för en traditionell dödsannons publicerades tillkännagivandet av Maria Bonnier Dahlins Minnesfond i tidningarna tre dagar efter olyckan. År 2006 öppnades Bonniers Konsthall som är finansierad av stiftelsen och årligen delar ut Maria Bonnier Dahlins stipendium till unga svenska konstnärer.

Jeanette Bonnier och Jörn Donner separerade år 1988, och Jeanette Bonnier kom fortsättningsvis att framför allt engagera sig i olika styrelseuppdrag: AB Svensk Filmindustris produktionsråd och styrelse, styrelserna för tidningarna Expressen, Dagens Nyheter och moderföretaget Albert Bonnier AB. Vid sin bortgång ägde hon tio procent av Bonnierkoncernen, och var därmed den största ägaren, och ofta ett ansikte utåt för den familjeägda bolagssfären.

Jeanette Bonnier avled år 2016.


Kristina Lundgren


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Johanna Margareta Jeanette Bonnier, www.skbl.se/sv/artikel/JeanetteBonnier, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kristina Lundgren), hämtad 2023-12-06.
Övriga namn

  Övrigt: Bonnier-Thomasson
  Gift: Bonnier-Dahlin, Bonnier-Donner


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
 • Mor: Birgit Bonnier, född Flodquist
 • Far: Albert Jr, kallad Abbe, Bonnier
 • Syster: Charlotte Bonnier
fler ...


Utbildning

 • Läroverk, Stockholm


Verksamhet

 • Yrke: Anställd, annonsavdelningen, Åhlén & Åkerlund
 • Yrke: Journalist, allmänreporter, Expressen
 • Yrke: Redaktionssekreterare, Filmjournalen
fler ...


Kontakter

 • Kollega: John Lindsay
 • Kollega: Jan Eric Löwenadler


Organisationer

 • Maria Bonnier Dahlins Stiftelse
  Grundare, ordförande


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • New York, USA
fler ...


KällorVidare referenser