Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Britt Wadner

1915-01-161987-03-13

Radioproducent, piratradiopionjär, företagare

Britt Wadner blev på 1960-talet känd som "piratdrottningen" när hon, trots böter och fängelsestraff, fortsatte driva den kommersiella radiostationen Radio Syd som sände från internationellt vatten i Öresund.

Britt Wadner föddes 1915 som den första av fem döttrar i en välbärgad militärfamilj. Hon växte upp på Östermalm i Stockholm och placerades i Franska skolan. Modern Tyra Wadner var känd som grundare av den svenska lottarörelsen. Som barn porträtterades Britt Wadner i pressen iförd den allra första lottauniformen, som hennes mor låtit sy åt henne. Familjen flyttade vidare till Växjö, men Britt Wadner som då var i tonåren längtade tillbaka till Stockholm och dess glamourösa film- och teatervärld. Vid 17 års ålder fick hon möjlighet att flytta tillbaka och ta anställning som kontorist på Postgirot. Efter att ha vunnit en modelltävling lyckades hon under ett par år få skådespelarroller, bland annat i reklamfilmer.

Vid 22 års ålder gifte sig Britt Wadner med den tjugo år äldre Thure Alfe, chef för AB Kinocentralen som var en viktig producent av reklamfilm. Därmed sattes punkt för hennes korta skådespelarkarriär. I stället blev hon hemmafru och födde två barn, Marie och Karl-Gustav, inom loppet av ett par år. Efter ett möte med affärsmannen Tage Enhörning tog hon ut skilsmässa och gifte om sig 1944. Vid ett besök i Båstad följande år upptäckte paret en storslagen villa, Jägersborg, där de flyttade in i maj 1945, medan Britt Wadner väntade sitt tredje barn. De levde ett luxuöst liv med tjänstefolk och snickare som anställda. Efter att ha fött dottern Constance engagerade sig Britt Wadner i lokala välgörenhetsaktiviteter, men maken Tage trivdes bättre i Stockholm. Paret tillbringade allt mindre tid tillsammans och skildes några år senare.

Britt Wadner bodde kvar på Jägersborg som hon valde att bygga om till ett värdshus och som från mitten av 1950-talet blev ett lokalt nöjespalats. Efter bara ett par år tröttnade hon dock på krögarlivet, sålde verksamheten och fann sig vara i avsaknad av tillgångar efter att skulderna betalats. En tid försörjde hon sig som kringresande försäljare av möbeltassar. I september 1959 fick hon anställning i Landskrona som annonssäljare på en nystartad radiokanal, Skånes Radio Mercur. Radiokanalen hade startats året innan av Nils-Eric Svensson och hörde till danska Radio Mercur, som sände på FM-bandet från den Panamaflaggade båten Cheeta, ankrad på internationellt vatten i Öresund. I en studio i Landskrona spelades programmen in på rullband för att sedan fraktas ut till sändarbåten. Det rörde sig om popmusik varvat med reklam, i skarp kontrast till det dåvarande utbudet hos Sveriges Radio. Målgruppen var främst tonåringar och husmödrar. Sommaren 1960 avknoppades Skånes Radio Mercur som ett eget företag, baserat i Malmö och med Britt Wadner som delägare. Året efter tog hon över aktiemajoriteten då Nils-Eric Svensson lämnade företaget. Skånes Radio bytte namn till Radio Syd och köpte sändarbåten Cheeta med pengar som Britt Wadner lånat från några studenter i Lund. Som mest hade företaget 20–30 anställda.

Så långt var verksamheten laglig. Bland annonsköparna fanns rentav statsägda företag som SJ och SAS. Men den politiska striden om "radiopiraterna" trappades upp, särskilt efter att affärsmannen Jack S. Kotschack hade inspirerats av Britt Wadner till att starta Radio Nord. Från mars 1961 sände Radio Nord från en båt i Stockholms skärgård, med betydligt större finansiella resurser. Att sändningarna nådde huvudstaden, och även innehöll nyhetsrapporter, bidrog till att göra saken mer politiskt känslig för staten. Men det skulle bli "piratdrottningen" Britt Wadner och hennes skepp i Öresund som hamnade i centrum för de kommande årens spektakulära turer.

Redan på senvåren 1961 svarade Sveriges Radio med att introducera Melodiradion, det första programmet inriktat på popmusik. Året efter startades den nya kanalen P3 som syftade till att vinna tillbaka lyssnare från Radio Syd och Radio Nord. Under tiden samarbetade de nordiska regeringarna i förberedelsen av nya lagar för att stoppa ”radiopiraterna”. Danmarks regering var först ut och lyckades få stopp på Radio Mercur med en ny lag som bland annat förbjöd danska medborgare att inneha radioutrustning som användes för att sända över danskt territorium. Sverige följde efter våren 1962, då en liknande lag klubbades av en riksdagsmajoritet bestående av socialdemokraterna, kommunisterna och delar av Centerpartiet. Folkpartiet var de enda som konsekvent försvarade reklamradion och liberala tidningar som Expressen kampanjade till stöd för Radio Syd och Radio Nord.

Den nya lagen var först känd som "Lex Radio Nord" men när den trädde i kraft den 1 augusti 1962 hade Radio Nord redan valt att ge upp sin verksamhet. Britt Wadner var däremot fast besluten att låta Radio Syd fortsätta sända. Till saken hörde att lagen var otydligt formulerad. Men då det troligen var olagligt att frakta ljudband ut till sändarbåten Cheeta beslöts att flytta hela radioproduktionen – inklusive företagets anställda – till havs. Någon månad senare dömdes Britt Wadner till dagsböter. Tredje gången hon dömdes blev straffet en månads fängelse, som avtjänades på Hinsebergs kvinnoanstalt våren 1965. Tusentals demonstranter protesterade mot domen i Malmö. Under fängelsetiden ansvarade dottern Connie för de fortsatta sändningarna.

Tillsammans med stödföreningen Club Radio Syd anordnade Britt Wadner ett antal galor med popmusik, inklusive en konsert med Rolling Stones sommaren 1965. Paradoxalt nog blev hon något av en symbol för den nya ungdomsmusiken, trots att hon själv hörde till en äldre generation som föredrog jazz och schlager.

Under valrörelsen 1964 kampanjade Britt Wadner för Medborgerlig samling, ett skånskt försök att ena de borgerliga partierna. Däremot ville hon inte ha några politiska budskap i Radio Syd. Först 1965 började hon presentera sin verksamhet som en kamp för yttrandefrihet, i samband med att Radio Syd låg i startgroparna för TV-sändningar. Möjligen var hon först i världen att sända kommersiell TV från havet, i december 1965. Men experimentet blev kortvarigt. Vintervädret tvingade Cheeta II att lämna Öresund och när våren kom hade riksdagen hunnit stifta en skärpt radiolag. Radio Syd återkom aldrig i den skånska etern, men Britt Wadners uppstudsiga attityd inspirerade en våg av piratsändare runt om på Nordsjön. När en av de mest kända, brittiska Radio Caroline, led skeppsbrott 1966 räddades den av Britt Wadner som upplät sin sändarbåt Cheeta II.

Trots skulder och juridiska problem lyckades Britt Wadner starta om Radio Syd år 1970 – fast nu i Gambia, med licens från den gambiska regeringen, tillsammans med dottern Connie och sin livskamrat Ingvar Hjulström. Där byggde hon också upp en hotellverksamhet, Wadner Beach Hotel. År 1981 återvände hon till Sverige och sommarpratade i Sveriges Radio.

Britt Wadner avled 1987, sex år innan riksdagen beslöt att legalisera kommersiell reklamradio i Sverige. Hon är begravd på Båstads Nya Begravningsplats.


Rasmus Fleischer


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Britt Wadner, www.skbl.se/sv/artikel/BrittWadner, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Rasmus Fleischer), hämtad 2024-10-05.




Övriga namn

    Gift: Enhörning, Alfe, Pettersson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Tyra Elisabet Wadner, född Nordquist
  • Far: Martin Wadner
  • Syster: Ulla Wadner, gift Weister
fler ...


Utbildning



Verksamhet

  • Yrke: Kontorist, Postgirot
  • Yrke: Skådespelare, bl a reklamfilm
  • Yrke: Entreprenör, värdshusägare
fler ...


Kontakter

  • Kollega: Nils-Eric Svensson
  • Kollega: Jack S. Kotschack


Organisationer

  • Medborgerlig samling, lokalt borgerligt parti
    Medlem


Bostadsorter

  • Födelseort: Linköping
  • Linköping
  • Lund
  • Dödsort: Lund


Källor

Litteratur
  • Karén, Fredric, Piratdrottningen: boken om Britt Wadner och Radio Syd, Boström, Lund, 1999

  • Ewertsson, Lena, The triumph of technology over politics?: reconstructing television systems: the example of Sweden, 1. ed., Tema, Univ., Diss. Linköping : Univ., 2001,Linköping, 2001

  • Svedberg, Arne, 'Radio Syd frågar – varför har vi plötsligt blivit kriminella?', Expressen, 1962-03-24

  • Stenfeldt, Cars, '"Piratdrottningen på Sundet" vill inte ge upp striden', Expressen, 1962-07-08



Vidare referenser