Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Asta Svea Matilda Östenius

1919-05-282009-07-06

Provkökschef, kokboksförfattare, folkbildare

Asta Östenius var provkökschef, kokboksförfattare, folkbildare och ansvarade bland annat för Rutiga kokboken, en storsäljare under sent 1900-tal.

Asta Östenius föddes i Uppsala 1919. Redan i unga år var hon intresserad av matfrågor. Efter grundläggande studier blev de fortsatta studierna inriktade på hushållstekniska och ekonomiska ämnen — hon tog hushålls-och textillärarexamen på 1940-talet — och kompletterade med kurs i journalistik. I arbetet som lärare på restaurangskolan i Göteborg träffade hon sin blivande make, Sven Östenius, vilken också arbetade som lärare där. Strax efter deras giftermål 1952 blev han erbjuden en tjänst i Stockholm. Asta Östenius sökte och fick då den utlysta tjänsten som provkökschef på ICA. De bägge makarna flyttade således till Stockholm där de i rask följd fick fyra barn.

ICA:s provkök var nyligen invigt och precis som föregångaren och närmaste konkurrenten, KF:s provkök, var ICA:s motsvarighet del i den folkbildning som på 1950-talet koncentrerade sig på kosthållning och näringsriktig mat. I KF:s provkök skapade Anna-Britt Agnsäter lämpliga mått för bak och matlagning, matpyramiden och storsäljaren Vår kokbok. ICA:s provkök följde efter. ICA-kuriren lyste ut recepttävlingar och i provköket testade Asta Östenius tillsammans med sina kollegor, däribland Maja-Lisa Furusjö, de tusentals recept som läsarna genom åren skickade in. Asta Östenius publicerade veckomatsedlar, där maten skulle vara nyttig och billig, och gjorde en färgglad och aptitretande plansch av den av Folkhälsan (föregångare till Livsmedelsverket) rekommenderade kostcirkeln. I provkökets testlaboratorium, vilket Asta Östenius initierade, testades ständigt nya varor och arbetsredskap.

Asta Östenius gav ut ett trettiotal recept- och kokböcker, men skötebarnet var Rutiga kokboken, 1980, där 1 500 recept samsades med handfasta råd och instruktioner för att slutresultatet skulle bli gott — och näringsriktigt. Den var således en grundkokbok som med sina drygt 800 000 sålda exemplar (2006) finns i många svenska hem.

Asta Östenius ägnade även fritiden åt matfrågor. I Lilla Sällskapet, som var en sammanslutning i syfte att främja svensk matkultur, var hon sekreterare och delaktig i att utdela utmärkelser till särskilt förtjänstfulla kockar.

Asta Östenius avled 2009, 90 år gammal.


Maria Sjöberg


Publicerat 2020-03-20Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Asta Svea Matilda Östenius, www.skbl.se/sv/artikel/AstaSveaMatildaOstenius, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Maria Sjöberg), hämtad 2024-06-25.
Övriga namn

  Flicknamn: Andersson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Gerda Matilda Andersson, född Vestergren
 • Far: Anders Vilhelm Andersson
 • Bror: Sven Vilhelm Andersson
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Textil- och hushållslärarexamen, Fackskolan för huslig ekonomi


Verksamhet

 • Yrke: Lärare, Katrineholms hushållstekniska skola
 • Yrke: Lärare, Göteborgs restaurangskola
 • Yrke: Anställd, fr o m 1962 chef, ICA-provkök och ICA-kurirens matredaktion
fler ...


Kontakter

 • Vän: Maja-Lisa Furusjö


Organisationer

 • Lilla Sällskapet
  Medlem, sekreterare


Bostadsorter

 • Födelseort: Uppsala
 • Uppsala
 • Göteborg
fler ...


KällorVidare referenserAsta Östenius (mitten) vid Rädda Barnes soaré på Centralskolan i Bollnäs, 1971. Foto: Per Willehard Häger (1899-1978) (Länsmuseet Gävleborg, XLM.PWH02167-2)
Asta Östenius (mitten) vid Rädda Barnes soaré på Centralskolan i Bollnäs, 1971. Foto: Per Willehard Häger (1899-1978) (Länsmuseet Gävleborg, XLM.PWH02167-2)

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Chefer Författare Kokböcker