Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anna Märtha Vilhelmina Adlerstråhle

1868-06-161956-01-04

Tennisspelare

Märtha Adlerstråhle var en svensk tennisspelare som var aktiv kring sekelskiftet 1900. Hennes största internationella merit blev bronsmedaljen i singelspel i vid de olympiska sommarspelen i London 1908.

Märtha Adlerstråhle blev under sin aktiva tenniskarriär singelmästare sju gånger i det som kallades för internationella svenska mästerskapen, 1899 samt 1901-1906. Några officiella svenska mästerskap i tennis var ännu inte införda vid denna tid. Märtha Adlerstråhle blev också skandinavisk mästare i singelspel 1906. Hon var dotter till landshövdingen överste Charles-Emil von Oelreich och hans fru Margareta Vilhelmina von Oelreich, född Barklund, och sedan 1889 gift med major Axel Einar Teodor Adlerstråhle.

Tillsammans med Elsa Wallenberg, som även hon var tennisspelare och som blev fyra i den olympiska tävlingen, blev Märtha Adlerstråhle Sveriges första kvinnliga olympier i London-OS 1908. Hon vann här bronsmedaljen i singel inomhus efter att de två brittiska spelarna Gwendoline Eastlake Smith och Angela Greene vunnit guld- respektive silvermedalj. Märtha Adlerstråhles brons blev Sveriges första olympiska medalj på damsidan.

Märtha Adlerstråhle var också pionjär för den kvinnliga bandyn (som då även kallades hockey) i Sverige, och var målvakt i Kronprinsessans Hockeyklubb i Stockholm. Denna klubb hade bildats 1908 av kronprinsessan Margareta och bestod av kvinnor ur överklassen. Märtha Adlerstråhle var den första kvinna att belönas med Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbunds (nuvarande Riksidrottsförbundet) förtjänsttecken i guld.

I Tennisförbundets historiska minnesbok (1938) över framstående svenska tennisspelare beskrivs Märtha Adlerstråhle som ”en märkeskvinna inom svensk tennissport”, både i kraft av internationella framgångar som spelare och för det arbete hon gjorde för att främja svensk tennissport. Märtha Adlerstråhles spel sägs här ha varit präglat av stor säkerhet i alla slag och av en synnerligen god taktik. Här omnämns också hennes framgångar som mixedspelare (dvs. dubbelspel där varje lag består av en man och en kvinna) tillsammans med den dåvarande kronprinsen (senare Gustaf V).

Märtha Adlerstråhle var skattmästare i Svenska Lawntennisförbundet 1907-1918 och styrelseledamot i Kungliga Lawn-Tennisklubben (KLTK, till 1907 med namnet Kronprinsens Lawntennisklubb) 1899-1950. Svensk tennis var vid denna tid en exklusiv överklassport med KLTK och kronprinsen i toppen av hierarkin. Den sociala exklusiviteten medförde större möjligheter för kvinnors del jämfört med många andra moderna idrotter, då sällskapssporter som markerade tillgång till fritid och pengar uppfattades som förenliga med tidens respektabla kvinnlighet. Därmed var det möjligt för kvinnor att, som Märtha Adlerstråhle, inneha ledande positioner inom förbundet.

Märtha Adlerstråhle avled 1956.


Helena Tolvhed


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anna Märtha Vilhelmina Adlerstråhle, www.skbl.se/sv/artikel/MarthaAdlerstrahle, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Helena Tolvhed), hämtad 2023-03-27.
Övriga namn

  Flicknamn: Oelreich, von


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Margareta Vilhelmina (Minna) von Oelreich, född Barklund
 • Far: Charles-Emil von Oelreich
 • Make: Adolf Einar Teodor Adlerstråhle
fler ...


Organisationer

 • Kungliga Lawntennisklubben (1896-1906 H.K.H. Kronprinsens LTK)
 • Svenska Lawntennisförbundet (från 1941 Svenska tennisförbundet)
 • Kronprinsessans Hockeyklubb


Bostadsorter

 • Födelseort: Torpa
 • Stockholm
 • Dödsort: Stockholm


Prizes/awardsKällor

Litteratur
 • Lignell, Ivar (red.), Svensk tennis: historiskt samlingsverk, Sv. litteratur, Stockholm, 1938Vidare referenserMärtha Adlerstråhle, cirka 1910. Fotograf okänd (Sveriges Olympiska Kommitté, Wikimedia Commons)
Märtha Adlerstråhle, cirka 1910. Fotograf okänd (Sveriges Olympiska Kommitté, Wikimedia Commons)

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Första kvinnan Pionjärer Sport