Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Märta Gunilla Matilda af Ekenstam

1880-05-031939-08-04

Silversmed, ciselör, pionjär inom metallhantverk

Märta af Ekenstam var Sveriges första kvinnliga silversmed och ciselör. Hon arbetade i guld och silver, ofta i kombination med elfenben, och drev metallverkstäder i Malmö och i USA.

Märta af Ekenstam föddes 1880 i Malmö. Hennes far var officer och hon växte upp med många syskon. Hon inledde sin yrkesutbildning som lärling hos silversmeden och ciselören Sven Bengtsson i Lund, för att sedan fortsätta sina studier utomlands. Åren 1902–1905 fick hon praktikplatser, först i Nürnberg och Leipzig i Tyskland, därefter i Neapel i Italien.

År 1909 blev Märta af Ekenstam den första kvinnan i Sverige som beviljades tillstånd att avlägga gesällprov i metallarbete. Tack vare ett statligt stipendium kunde hon sedan studera vidare i München 1909–1913. Märta af Ekenstam kallade sig då guldsmed och blev hedersledamot av Bayerische Kunstgewerbeverein i München. Hon återvände hem till Malmö 1913 och startade verkstaden Märta af Ekenstam Konsthantverk som hon drev till 1918. Där producerade hon arbeten i guld, silver, elfenben, koppar med mera. Märta af Ekenstam arbetade i den då moderna konststilen jugend samtidigt som hon uttryckte sig på ett högst personligt vis. Hon kombinerade gärna olika material, i synnerhet silver och elfenben, vilket är karaktäristiskt för hennes silversmide.

Märta af Ekenstam ställde ut på Baltiska utställningen i Malmö 1914. På Göteborgsutställningen 1923 blev hon uppmärksammad för sina olika typer av föremål, däribland en del ringar och halskedjor. Hon deltog också i den internationella utställningen av konsthantverk i Paris 1925, men konstkritikerna ansåg då att hon var alltför beroende av tyska förebilder. Hon ställde ut på flera andra betydelsefulla utställningar, såsom världsutställningarna i Paris 1937 och i New York 1939.

Märta af Ekenstam var även verksam som lärare i slöjd vid Malmö högre läroverk för flickor samt i Malmö förberedande goss-skola. Åren 1925–1927 drev hon dessutom Skånska målarskolan i Malmö, vilken var den första konstskolan i södra Sverige. Hon målade själv blomstermotiv i akvarell och har även utfört en del skulpturer.

År 1928 gifte sig Märta af Ekenstam med direktören Carl Jarmig som hade en firma för konsthantverk i Malmö. Paret emigrerade samma år till USA och bosatte sig i Pasadena utanför Los Angeles, Kalifornien. Där startade hon firman Märta af Ekenstam Art and Craft och hade flera egna utställningar i USA.

Märta af Ekenstam avled 1939 under ett tillfälligt besök i födelsestaden Malmö.


Märta Holkers


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Märta Gunilla Matilda af Ekenstam, www.skbl.se/sv/artikel/MartaafEkenstam, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Märta Holkers), hämtad 2024-03-29.




Övriga namn

    Gift: Jarmig-af Ekenstam


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
  • Mor: Ester Ebba Gunilla af Ekenstam
  • Far: Gustaf Teodor Engelbrekt af Ekenstam
  • Bror: Carl Gustaf Engelbrekt af Ekenstam
fler ...


Utbildning

  • Yrkesutbildning, Lund: Lärling hos silversmeden och ciselören Sven Bengtsson
  • Yrkesutbildning, : Praktik hos olika silversmeder
  • Yrkesutbildning, : Gesällprov, silversmide
  • Yrkesutbildning, München, Tyskland: Studier i silversmide, statligt stipendium


Verksamhet

  • Yrke: Silversmed, ciselör, egen verkstad, Märta af Ekenstam Konsthantverk
  • Yrke: Slöjdlärare, Malmö högre läroverk för flickor, Malmö förberedande goss-skola
  • Yrke: Skolgrundare och -ledare, Skånska målarskolan
  • Yrke: Silversmed, egen ateljé, Märta af Ekenstam Art and Craft


Kontakter

  • Mentor: Sven Bengtsson


Bostadsorter

  • Födelseort: Malmö
  • Malmö
  • München, Tyskland
fler ...


Prizes/awards



Källor

Litteratur
  • Bengtsson, Anders, 'Pionjärer i metallsmide', Kvinnliga pionjärer : svensk form under mellankrigstiden., S. 22-29, 2015

  • Ericsson, Anne-Marie, Svensk smyckekonst från jugend till postmodernism, Ica, Västerås, 1990

Uppslagsverk


Vidare referenser