Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Margit Mabel Georgina Albins

1912-10-042005-11-29

Jazzvokalist, pionjär

Mabel Albins var en av Sveriges allra första jazzinfluerade professionella vokalister.

Mabel Albins föddes i Jönköping den 4:e oktober 1912. I samband med en lång vistelse i USA under åren 1934—1935 kom hon i kontakt med jazzen. Hennes resa till Nordamerika var i syfte att besöka släktingar i bland annat New York, samt för att utbilda sig till reklamtecknare. Redan innan hon for hade hon dock sjungit med dansorkestrar i Sverige. I USA framträdde hon bland annat på radiosända talangtävlingar som Major Bowes Amateur Hour.

På väg hem från USA, ombord på Amerikabåten Gripsholm, lärde hon känna Nils Hellström. Denne var en central gestalt i den tidiga svenska jazzen och skulle inom kort bli jazztidningen Orkesterjournalens första redaktör. I tidningens julnummer 1935 fanns en presentation av Mabel Albins, där hon framställdes som en ambitiös och lovande sångare och artist.

Snart sjöng Mabel Albins med de främsta svenska underhållningsorkestrarna. Med tidens beteckning var hon ”refrängsångerska”. År 1936 turnerade hon med Charles Redlands orkester, året efter sjöng hon med Frank Vernons orkester på Bal Palais i Stockholm. År 1938 sjöng hon med Thore Ehrlings orkester i en radiosändning och 1939 med Miff Görlings band. Samtliga orkestrar tillhörde toppskiktet i svensk underhållnings- och dansmusik under denna era.

I en tid när få svenskar talade engelska utmärkte sig Mabel Albins genom sitt goda engelska uttal. En av de som tidigt hörde och inspirerades av Mabel Albins var den tolv år yngre Alice Babs, som i sin självbiografi berättar att Mabel Albins hjälpte henne med uttal och texter till ett par engelska jazzlåtar. Det existerar bara en handfull inspelningar med Mabel Albins. Den mest kända är en inspelning från 1938 av ”Alexander’s Ragtime Band” tillsammans med Sonora Swing Singers.

Från 1942 minskade Mabel Albins aktivitet som sångare, framförallt eftersom hon fått arbete på den amerikanska ambassaden i Stockholm. År 1948 emigrerade hon till USA och tillbringade större delen av sitt liv där innan hon återvände till Sverige och Malmö, där hon avled 2005, 93 år gammal. Hon ligger begravd på Limhamns kyrkogård.


Eskil Fagerström


Publicerat 2020-05-11Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Margit Mabel Georgina Albins, www.skbl.se/sv/artikel/MargitMabelGeorginaAlbins, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Eskil Fagerström), hämtad 2024-06-25.
Övriga namn

  Alternativ namnform: Albintz
  Gift: Dahlberg
  Smeknamn: Mae Bell


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Hedvig Evelina Albintz, född Nyström
 • Far: Albin Johansson
 • Syster: Berta Ingeborg Helena Johansson, gift Andrén
fler ...


Utbildning

 • Folkskola,


Verksamhet

 • Yrke: Jazzvokalist
 • Yrke: Anställd vid Amerikanska ambassaden i Stockholm


Kontakter

 • Vän: Nils Hellström
 • Vän: Alice Babs
 • Kollega: Charles Redland
fler ...


Bostadsorter

 • Födelseort: Jönköping
 • Jönköping
 • USA
fler ...


KällorVidare referenser