Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Karin Ann-Marie Söder

1928-11-302015-12-19

Politiker, minister, Centerpartiets ordförande

Karin Söder var politiker och Sveriges första kvinnliga utrikesminister. Hon var även den första kvinnliga ordföranden för ett svenskt riksdagsparti, Centerpartiet.

Karin Söder föddes 1928 och växte upp mellan världskrigen i värmländska Frykerud, där pappa Yngve Bergenfur var folkskollärare och kantor och mamma Lilly Bergenfur skötte hemmet. Tidigt fick Karin Söder hjälpa till och ta ansvar för sina småsyskon, då mamman drabbades av bröstcancer. Behandlingen var dock framgångsrik och mamman hann bli 96 år innan de politiska samtalen med dottern tystnade. Lilly Bergenfur var en klar politisk förebild som startade en Centerkvinnoavdelning i hembygden Frykerud och alltid var beredd att diskutera politik eller ge stöd vid de politiska vägval som skulle komma för Karin Söder.

För ett barn på landsbygden var det inte någon självklarhet att få studera ens om man var begåvad. Karin Söder kunde bo hos släktingar i Göteborg under studietiden, men det innebar stora ekonomiska uppoffringar för föräldrarna för att alla syskon skulle kunna studera. Denna orättvisa om vem som kunde få utbildning tog hon med sig in i politiken. Redan i 20-årsåldern startade hon en lokalavdelning för Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund (SLU, föregångare till Centerpartiets Ungdomsförbund). Det var genom ungdomsförbundet som hennes och hennes blivande make Gunnar Söders vägar korsades. År 1951 gifte de sig och tre år senare flyttade de till Täby, som blev deras hemkommun fortsättningsvis. Paret fick tre barn samtidigt som Karin Söder arbetade som lärare i Vällingby.

Det politiska engagemanget gjorde att Karin Söder blev invald i kommunfullmäktige i Täby 1962 och sex år senare, 1968, tog hon plats i Stockholms läns landsting. Hon var under hela sitt politiska liv medlem i Centerkvinnorna och det var centerkvinnor som bad henne ställa upp som kandidat till riksdagen för Stockholms län. Själv var hon tveksam men även mamman gav henne sitt stöd: ”Vill kvinnorna ha dig är det din skyldighet att ställa upp”. Hon blev också invald 1970 och hann med två mandatperioder innan större uppgifter väntade.

Karin Söder var i många stycken en föregångskvinna. När Thorbjörn Fälldin 1976 fick möjligheten att bilda regering fann han att hon var den mest lämpade att axla utrikesministerposten. Hon hade en förmåga att läsa in digra luntor, hade erkänt gott omdöme och hade sedan tidigare varit ledamot i utrikesnämnden. Karin Söder klev därmed in i ett mansdominerat område. För henne handlade utrikespolitiken om att hävda den svenska alliansfriheten, att stärka fredsarbetet, ta upp kampen mot kärnvapenhotet och att verka för en ny ekonomisk världsordning med solidaritet för tredje världens folk och för kvinnor och barn.

När Thorbjörn Fälldin återkom som regeringsbildare 1979 hade styrkeförhållandet förändrats mellan partierna. Karin Söder blev som första kvinna chef för Socialdepartementet och fick ta ansvar för att samhället kunde stötta de svagaste under nedskärningstider i statsbudgeten. Folkpensionen och pensionstillskotten höjdes, liksom barnbidragen och både barnomsorg och föräldraförsäkring byggdes ut samtidigt som det infördes karensdagar i sjukförsäkringen. I ansvarsområdet ingick även uppgiften att bekämpa alkohol och drogmissbruk. Karin Söder såg till att Systembolaget hade stängt på lördagar och kritiserades för detta. Kritiken bemötte hon med svaret: ”Jag bryr mig mer om breven jag får från alkoholisthustrur som är tacksamma att de och barnen åtminstone har en dag i veckan när de är fria från eländet.”

Karin Söder skulle ytterligare en gång bli pionjär, när hon 15 juni 1986 i samband med partistämman tog över som ordförande för Centerpartiet. Hon blev därmed den första kvinnan som tog på sig ordförandeskapet för ett riksdagsparti i Sverige. Tiden som partiledare blev dock kort, eftersom hon drabbades av en svår sjukdom och läkarna avrådde henne från att fortsätta som partiordförande.

Karin Söder har själv sagt att hon inte eftersträvade några poster. De kunskaper, det mod, engagemang och inte minst den arbetsförmåga som hon hade kom dock att innebära ordförandeskap i bland annat Rädda Barnen, i Selma Lagerlöf-sällskapet och i Letterstedtska föreningen.

Karin Söder dog i Täby 2015.


Inger Fredriksson


Publicerat 2018-03-08



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Karin Ann-Marie Söder, www.skbl.se/sv/artikel/KarinSoder, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Inger Fredriksson), hämtad 2024-10-05.




Övriga namn

    Flicknamn: Bergenfur


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
  • Mor: Lilly Bergenfur
  • Far: Yngve Bergenfur
  • Make: Gunnar Söder
fler ...


Utbildning

  • Läroverk, Göteborg: Studentexamen
  • Lärarseminarium, Falun: Folkskollärarexamen, Folkskoleseminariet i Falun


Verksamhet

  • Yrke: Lärare
  • Ideellt arbete: Ledamot, Täby kommunfullmäktige
  • Ideellt arbete: Ledamot, Stockholms läns landsting
fler ...


Kontakter

  • Kollega: Thorbjörn Fälldin
  • Kollega: Hans Blix


Organisationer

  • Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund (SLU, nuvarande Centerpartiets ungdomsförbund, CUF)
    Grundare, lokalavdelningen i Falun(?)
  • Centerpartiet
    Medlem, riksdagsledamot 1970–1991, styrelseledamot 1971–1987, 2:e vice ordförande 1971–1979, 1:e vice ordförande 1979–1985, partiordförande 1985–1987
  • Rädda Barnen
    Medlem, förbundsordförande 1983–1995
fler ...


Bostadsorter

  • Födelseort: Frykerud
  • Frykerud
  • Göteborg
fler ...


Priser/utmärkelser



Källor

Litteratur
  • Wiklund, Claes (red.), Karin Söder: centerpartist, nordist, idealist, Ekerlid, Stockholm, 2003

  • Kvinnor som gjort skillnad: centerrörelsens pionjärer, Centerkvinnorna, Stockholm, 2008



Vidare referenser



Karin Söder, foto: Anna-Karin Nyman, Centerpartiet
Karin Söder, foto: Anna-Karin Nyman, Centerpartiet

Nyckelord

1900-talet Första kvinnan Lärare Ministrar Pionjärer Politik Politiker Riksdagsledamöter Socialpolitik