Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Inger Birgitta Viola Andresen (Bibbi Ander)

1946-06-302015-09-20

Musiker, Sveriges första kvinnliga sologitarrist

Birgitta Andresen blev som Sveriges första kvinnliga sologitarrist känd som Bibbi Ander. Hon medverkade i SVT:s Drop In och tillsammans med sitt band turnerade hon med Rock-Olga.

Birgitta Andresen föddes i Örebro den 30 juni 1946. Fadern Arne Andresen, som varit storbandsmusiker i sitt hemland Norge, hade som motståndsman i Milorg (militærorganisasjon) tvingats fly till Sverige. Modern Maj-Britt var från Örebro och tillsammans fick paret ytterligare en dotter. Birgitta Andresen var musikalisk och lärde sig tidigt spela piano. Då hon som barn fick mässlingen hade hon långtråkigt och för att få tiden att gå började hon plinka på mammans gamla gitarr av märket Levin. I mopedåldern träffade hon nya kamrater och en del av dem spelade olika instrument.

Ungdomarna startade bandet The Defenders där Birgitta Andresen blev sologitarrist och sångare, Olle Holmberg spelade kompgitarr, Lars ”Tobaks-Lasse” Eriksson bas och Lars-Göran Läth trummor. Gruppen tränade gratis på ungdomsgårdar i utbyte mot att de då och då uppträdde på dessa. I hemstaden Örebro var de i början av 1960-talet ett av de ledande banden och Birgitta Andresen kunde med gott samvete kallas sig Sveriges första kvinnliga sologitarrist.

År 1963 upptäcktes bandet av Mats Bahr, skådespelare och komiker, och av Rolf Inghamn, impressario och nöjesarrangör. Mats Bahr gav Birgitta Andresen artistnamnet Bibbi Ander och Rolf Inghamn erbjöd The Defenders att kompa Rock-Olga under hennes turné 1964. De fick också en spelning på Nalen tillsammans med Burken och Rock-Ragge. Eftersom ingen i bandet hade körkort var det pappa Arne Andresen som ordnade transporten. På Opel Rekordens takräcke lades långa bräder för att få rum med alla instrumenten, och dessa täcktes sedan med trasmattor. Birgitta Andresen skämdes när de anlände till Nalen. Troligen var The Defenders det första landsortsbandet som fick äran att spela på det anrika etablissemanget.

Efter den spelningen berömde jazzmusikern Count Basie Birgitta Andresens gitarrspel och tyckte det var ”coolt” med en kvinnlig gitarrist. Bosse Billtén och Lasse Sarri från Sveriges Television var med och de erbjöd Birgitta Andresen att medverka i ungdomsprogrammet Drop In där hon kompades av The Telstars. Programmet sändes den 19 januari 1964 men då befann sig gitarristen på turné i Danmark tillsammans med Rock-Olga. Under turnerandet gick resorna även till Finland där det blev TV-inspelning med Viktor Klimenko, och till Norge. Norsk TV gjorde en inspelning där Birgitta Andresen spelade tillsammans med sin pappa Arne på saxofon och farbror Eugen på dragspel.

År 1965 utsåg tidningen Expressen Birgitta Andresen till ”Årets popbrud” och samma år föddes dottern Susann. Efter ett uppehåll i uppträdandena gjorde Birgitta Andresen comeback 1967 på en popgala i Örebro där Spencer Davis Group var huvudattraktion. Hela sommaren 1968 spelade hon tillsammans med en trio på Centric i Åhus. Samma år spelades en singel in med låtarna ”En gång han var min kille” och ”Kvällens rosor är röda”. Under hösten turnerade Birgitta Andresen med ett storband runt hela Sicilien, ett återkommande evenemang i olika omgångar under sex år.

Då Bill Haley & His Comets uppträdde på Idrottshuset i Örebro 1972 värmde Birgitta Andresen och hennes grupp upp publiken innan Rockgreven & Rock´n´roll Cirkus och Rock-Olga med Gauffins Dubbelblandning tog vid. Den ungdomliga publiken släppte loss och börja dansa framför scenen. Alla de svenska artisterna fick goda recensioner medan rocklegenden ansågs vara trött och känslolös.

År 1987 flyttade Birgitta Andresen tillsammans med maken Ingemar Wallin till Spanien där hon fortsatte uppträda i mindre skala. Hon var klubbmusiker och spelade dansmusik för skandinaver på Costa Blanca-kusten men ägnade också tiden till att arbeta som tolk och att ge juridisk och ekonomisk rådgivning åt sina landsmän. År 2010 var det dags att flytta hem igen. Hon startade då The New Defenders där även dottern Susann Wallin ingick. Bortsett från att ha fått den prestigefyllda titeln ”Årets popbrud” var hon också en av de personligheter som fått ge namn åt Örebros stadsbussar, buss 26 som trafikerar sträckan Tybble – resecentrum.

Efter att ha kämpat mot en lungcancer under två år avled Birgitta Andresen den 20 september 2015. Hon blev 69 år.


Ulla Åshede


Publicerat 2020-03-02Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Inger Birgitta Viola Andresen (Bibbi Ander), www.skbl.se/sv/artikel/IngerBirgittaViolaAndresenBibbiAnder, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ulla Åshede), hämtad 2024-07-13.
Övriga namn

  Smeknamn: Bibbi Ander
  Gift: Pellerone, Wallin


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Maj-Britt Viola Andresen, född Tiderman
 • Far: Arne Harald Andresen
 • Syster: Björg Christina Fredderikke Andresen
fler ...


Utbildning

 • Läroverk, Örebro: Realexamen, Örebro praktiska realskola


Verksamhet

 • Yrke: Sångare, musiker
 • Yrke: Klubbmusiker
 • Yrke: Tolk


Kontakter

 • Kollega: Birgit Magnusson, kallad Rock-Olga
 • Kollega: Olle Holmberg
 • Kollega: Lars, kallad Tobaks-Lasse, Eriksson
fler ...


Bostadsorter

 • Födelseort: Örebro
 • Örebro
 • Spanien
fler ...


Källor

Litteratur
 • Norén, Stellan, '60-talsstjärnan Bibbi Ander död', Nerikes Allehanda, 2015-09-22

 • Olofsson, Hans & Aulin, Leif, 'Bibbi Ander', Stora schlagerboken, S. 34, 2005

 • Pettersson, Håkan, 'Känslolös Bill Haley i uppreklamerad gala', Nerikes Allehanda, 1972-09-19Vidare referenser

Litteratur
 • Ander, Bibbi, 'Bibbi berättar själv om sin rockkarriär', Nerikes Allehanda, 2011-08-25

 • '"Det gäller att hänga med": på 60-talet var Bibbi Ander tonårsidol 40 år senare sjunger hon fortfarande', Nerikes Allehanda, 2000-08-21

 • '60-talets popbrud startar om', ETC, 2011-11-26