Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Gerda Augusta Söderlund

1874-10-231949-12-29

Fotograf

Gerda Söderlund var en landsbygdsfotograf som dokumenterade folket i sina sockendräkter, folklivet, arbetet och vyer från Leksand och de omkringliggande socknarna. Med sin kamera reste hon också runt i Sverige.

Gerda Söderlund föddes i Leksand 1874. Hon var dotter till handelsmannen Carl Johan Söderlund från Falun, som kom till Leksand från Gagnef 1856. Hennes mor Britta Naijström var också dotter till en handelsman och hon kom till Leksand tillsammans med sin familj från Torsång 1839. Gerda Söderlund var näst yngst i syskonskaran som bestod av tre pojkar och tre flickor.

Gerda Söderlund började som fotografelev hos fotograf August Wahlström i Falun omkring 1890. Därefter reste hon till Stockholm och praktiserade hos hovfotograf Ernest Florman i några år. År 1895 öppnade hon egen fotoateljé på Hantverkargatan i Leksand men efter ett par år flyttade hon sin ateljé till en nyinredd lokal med takfönster på Norsgatan. Förutom ateljén i Leksand så öppnade Gerda Söderlund flera filialer i de närliggande orterna: i Gagnef 1901, i Borlänge 1903, i Insjön 1904 och i Mockfjärd. Gerda Söderlund gjorde reklam för sin verksamhet genom en glasmonter vid Leksands kyrka och i den visade hon prov på sin fotograferingskonst. År 1915 köpte Gerda Söderlund mark på Käringberget i Leksand och där lät hon uppföra ett stort tvåvåningshus i timmer. I huset inredde hon sin fotoateljé. Från 1920 var hon också skriven på fastigheten. Många som vandrade upp till utsiktstornet på Käringbergets topp passade på att fotografera sig hos Gerda Söderlund. Antingen lät de sig fotograferas i ateljén eller ute i trädgården, ofta klädda i de leksandsdräkter som Gerda hade i sin välförsedda garderob. Systern Signe, som arbetat som bankbiträde, flyttade in hos Gerda och 1932 flyttade också den andra systern Hildur, som var änka, till sina systrar.

Redan 1899 blev Gerda Söderlund medlem i Svenska Fotografernas Förbund (SFF, nuvarande Svenska Fotografers Förbund). När SFF firade 40-årsjubileum tilldelades hon förbundets veterantecken och dess märke i guld och emalj. Gerda Söderlund fotograferade inte bara i leksandstrakten utan hon reste även runt i Sverige och fotograferade på uppdrag av Svenska Turistföreningen och Kungliga Järnvägsstyrelsen. Många av hennes fotografier publicerades som vykort. Gerda Söderlund reste också utomlands, bland annat besökte hon Italien, Egypten, Afrika och Asien.

Flera av de kvinnliga fotograferna vid Siljan umgicks både som kollegor och privat. Det var Gerda Söderlund med ateljé i Leksand, Berta Hallgren med ateljéer i Mora och Leksand, Märta Berg i Rättvik, Selma Westberg i Mora och Margit Karlsson i Leksand. Att gå som elev hos en etablerad fotograf var vanligt förekommande, som kvinna gärna hos en kvinnlig fotograf. Berta Hallgren hade varit fotografelev hos Gerda Söderlund, Selma Westberg hos Berta Hallgren och Margit Karlsson också hos Berta Hallgren 1915. Av dessa fem fotografer var tre gifta medan Gerda Söderlund och Margit Karlsson var ogifta, vilket inte var ovanligt för kvinnliga fotografer. Det var också vanligt att kvinnliga fotografer tog över en annan kvinnlig fotografs ateljé eller att de överlät sin ateljé till en annan kvinna. Margit Karlsson tog över Berta Hallgrens fotoateljé i Leksand 1925, vilken i sin tur tagit över den av Gerda Söderlund omkring 1914.

En del av Gerda Söderlunds negativsamling, varav cirka 1 500 är glasplåtar, finns på Leksands lokalhistoriska arkiv i Leksands kulturhus. På Dalarnas museum och i andra bildarkiv finns det fotografier tagna av Gerda Söderlund.

Gerda Söderlund avled i Leksand 1949.


Christer Bergin


Publicerat 2021-03-27Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Gerda Augusta Söderlund, www.skbl.se/sv/artikel/GerdaAugustaSoderlund, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christer Bergin), hämtad 2024-07-17.
Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Eva Brita Söderlund, född Naijström
 • Far: Carl Johan Söderlund
 • Syster: Hildur Söderlund, gift Schuldheis
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Falun: Fotografisk lärling hos August Wahlström
 • Yrkesutbildning, Stockholm: Fotografisk lärling hos Ernest Florman


Verksamhet

 • Yrke: Fotograf, egen ateljé, filialer i Gagnef fr o m 1901, Borlänge fr o m 1903, Insjön fr o m 1904 och Mockfjärd


Kontakter

 • Mentor: August Wahlström
 • Mentor: Ernest Florman
 • Vän: Berta Hallgren
fler ...


Organisationer

 • Svenska Fotografernas Förbund (SFF, nuvarande Svenska Fotografers Förbund)
  Medlem
 • Svenska Turistföreningen
  Medlem


Bostadsorter

 • Födelseort: Noret
 • Leksand
 • Dödsort: Leksand


Priser/utmärkelserKällor

Arkiv
Litteratur
 • Bergin, Christer, Fotografer i Dalarna, Dalarnes fornminnes- och hembygdsförbund i samarbete med Dalarnas museum, Falun, 2018

Uppslagsverk
Opublicerad källa
 • Uppgifter från Ingela Sannesjö och Kersti Jobs BjörklöfVidare referenser

Litteratur
 • ’Gerda Söderlund’ [Nekrolog], Dagens Nyheter, 1949-12-30Gerda Söderlund. Självporträtt, år okänt. Leksands lokalhistoriska arkiv ©
Gerda Söderlund. Självporträtt, år okänt. Leksands lokalhistoriska arkiv ©

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Fotografer