Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Eva Maria Engdahl

1924-04-212018-01-30

Musiker, kompositör, kapellmästare

Eva Engdahl var musiker och kompositör. Under pseudonymen Marie Adams var hon en framstående kapellmästare.

Eva Engdahl föddes 1924 i Västerås och studerade piano för pedagogerna Karl Wohlfart och Gottfrid Boon vid Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm, liksom för Jules Gentil vid École Normale de Musique de Paris i Frankrike. Hon debuterade som konsertpianist på Stockholms konserthus 1944.

De följande åren framträdde Eva Engdahl ofta som solist med klassisk pianomusik och hon turnerade i Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Parallellt med den klassiska repertoaren spelade hon även jazz, inte minst verk av George Gershwin. Sannolikt är hon därmed Sveriges första professionella kvinnliga jazzpianist — och en av få som behärskade både klassisk musik och jazz.

I maj 1945 föddes Eva Engdahls son Georg ”Jojje” Wadenius. Fadern Gösta Wadenius försvann ur familjens liv efter bara något år. Georg Wadenius studerade inledningsvis till läkare, men har sedan slutet av 1960-talet varit en av Sveriges mest framstående gitarrister inom rock, pop och jazz. På grund av Eva Engdahls turnerande och faderns frånvaro växte Georg upp hos sin mormor. Wadenius har i intervjuer beskrivit sig som ”uppväxt under en flygel” och att modern sällan var närvarande under hans barndom.

En av Eva Engdahls återkommande uppdragsgivare var Sveriges Radio där hon gjorde många framträdanden med både klassisk musik och populärmusik. Inom radion ansågs det vid denna tid inte passande att en kvinna spelade jazz — antalet kvinnliga jazzmusiker i Sverige var vid denna tid få — och för att separera sina båda karriärer antog Eva Engdahl pseudonymen Marie Adams.

Som Marie Adams blev Eva Engdahl en av de mest framträdande kapellmästarna och ackompanjatörerna i svensk populärmusik under 1950-talet. Hon turnerade i folkparkerna, var kapellmästare på Den norske Amerikalinje, turnerade med Casinorevyn och var artistchef på krogen Bacchi Wapen i Stockholm. Engagemanget hos Sveriges Radio gjorde att Eva Endahl också började arbeta med TV, först i Sveriges Radios allra tidigaste provsändningar 1954 och från 1956 i reguljära TV-sändningar.

År 1968 lämnade Eva Engdahl Stockholm och livet som frilansande musiker för att istället slå sig ner på en gård i Folkärna, nära Avesta i Dalarna. Hon arbetade under resten av sitt yrkesliv som musiklärare i Avesta, men fortsatte att ge konserter. År 2012 hedrades hon med en minnesplakett på torget i Avesta.

Eva Engdahl avled den 30:e januari 2018, 93 år gammal.


Eskil Fagerström


Publicerat 2020-05-13Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Eva Maria Engdahl, www.skbl.se/sv/artikel/EvaEngdahl, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Eskil Fagerström), hämtad 2024-06-22.
Övriga namn

  Gift: Engdahl-Tegestam
  Pseudonym: Marie Adams


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Gerda Maria Engdahl, född Bergqvist
 • Far: Carl Magnus Viktor Engdahl
 • Syster: Ann-Marie Engdahl, gift Alm
fler ...


Utbildning

 • Högskola, Stockholm: Musikstudier, Kungliga Musikhögskolan
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Musikstudier, École Normale de Musique de Paris


Verksamhet

 • Yrke: Pianist, kapellmästare, bl a Norwegian America Line 1962–1963, artistchef på Bacchi Wapen, m fl
 • Yrke: Kompositör
 • Yrke: Musiklärare


Kontakter

 • Mentor: Karl Wohlfart
 • Mentor: Gottfrid Boon
 • Mentor: Jules Gentil


Bostadsorter

 • Födelseort: Västerås
 • Västerås
 • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelserKällorVidare referenser

Litteratur
 • Sundin, Bertil, 'Lady E.', OJ: Orkesterjournalen, 2008(76):2, s.18-23, 2008