Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Ebba von Eckermann

1921-04-192018-02-02

Modeskapare, entreprenör

Ebba von Eckermann var en svensk modeskapare som med sitt företag Ebba von Eckermann Textilier hade stor internationell framgång.

Ebba von Eckermann föddes 1921 som den äldsta i en skara av tre döttrar. Hennes far Fritz von Schwerin, som var jurist, tillhörde en grevlig släkt med rötter i Estland. Hennes mor var den välkända Marg von Schwerin, född Engström, som grundade sömnadsskolan och couture-ateljén Märthaskolan. Ebba von Eckermann hade först inga planer på att följa i sin mors fotspår. Istället valde hon att utbilda sig till lantbrukare, och direkt efter grundskolan arbetade hon som lantbrukspraktikant på Öland. Därefter gick hon lantbruksskola och lanthushållsskola. På den senare lärde hon sig att väva, vilket fick stor betydelse för hennes framtida karriär. Under några år på 1940-talet skötte hon släktens jordbruk på Norrgärde. När jordbruket där avvecklades flyttade hon till Skarhults slott som ägdes av von Schwerinsläktingar. Här var hon elev på Märthaskolans hushållsskola, vilken vid samma tid flyttades till Skarhult från Granby. Efter lantbruksutbildningarna gick Ebba von Eckermann även en kort sömnadskurs på Märthaskolan. Hon arbetade även under en period som resande försäljare för Märthakonfektionen. Denna hade startats av Marg von Schwerin efter insikten om att framtiden låg i att erbjuda billigare kläder och därmed nå en större målgrupp.

Ebba von Eckermann mötte furiren Erik von Eckermann genom gemensamma vänner 1941. Han var barnbarnsbarn till grevinnan Wilhelmina von Hallwyl. Paret förlovade sig 1943, och året därpå gifte de sig på Skarhult. De kommande åren fortsatte Erik von Eckermann sin utbildning med mål att ta över den familjeägda Edeby gård. Ebba von Eckermann flyttade under tiden mellan tre olika bostäder i Björnlunda, Sunnersta och Köping. I slutet av 1945 fick paret dottern Margaretha. Familjen flyttade 1947 in på Sandvik, en frigård till Edeby gård som låg i byn Ripsa. Året därpå föddes sonen Hans.

Efter att familjen von Eckermann flyttat ut på landet behövde Ebba von Eckermann hitta en sysselsättning som kunde ge familjen en inkomst. Därför startades 1949 företaget Ebba von Eckermann Textilier, ofta omnämnt som Ripsa textilier, eftersom verksamheten ägde rum där. Internationellt gick företaget under namnet Countess von Eckermann. Många kvinnor i Ripsa var i behov av arbete och flera bybor kom därför att arbeta i företaget. Produktionen bestod till stor del av hemsömnad och företaget drev även en vävskola.

Ebba von Eckermann Textilier producerade vävda tyger till Märthaskolan men även till andra återförsäljare. Dessa leveranser inbringade dock inga stora inkomster och blicken vändes mot USA där Ripsaplädarna lanserades. Ebba von Eckermann kontaktade stora amerikanska varuhus i hopp om att företagen var intresserade. Hon använde sig också av familjens och bekantas kontakter i USA för att sälja in sina produkter. Under första resan till USA sålde hon dock endast 36 plädar som varuprover till tre olika företag. Detta förändrades dock med åren och USA blev en stor och betydande marknad för Ebba von Eckermann Textilier.

Ripsaplädarna var populära under alla år som företaget var verksamt. Under 1952 tillkom två andra produkter som även de kom att få stor popularitet: Ripsajackan och Ripsakjolen. Ripsajackan såldes på varuhuset EPA och även på Nordiska Kompaniet i Stockholm. Ripsakjolarna innebar genombrottet för Ebba von Eckermann Textilier. De var designade enligt 1950-talets mode med resår i midjan och mycket vidd nedtill. Kjolarna gjordes ofta med bara en enda söm. De första Ripsakjolarna var ett beställningsjobb från varuhuset Marshall Field´s i Chicago. De såldes även genom modehuset Dior i Paris, och kunde köpas i Dior Boutique fram till 1955. Kopplingen till Dior gjorde att kjolarna blev extra populära. En annan marknadsföringsstrategi som fungerade var att två vävstolar fraktades mellan olika varuhus där Ebba von Eckermann vävde medan kunderna kunde beskåda hur tyget växte fram. Detta ledde till många radio- och TV-framträdanden. Företaget i Ripsa kom att bli en turistattraktion. Ebba von Eckermann fick 1958 en förfrågan från en nordisk resebyrå som vill göra ett stopp i Ripsa under en bussresa med utländska turister. Detta resulterade i att turister under flera år kom att besöka orten. Det gjorde att även andra näringar i närområdet blomstrade.

Mellan 1957 och 1965 fick företaget stor synlighet i medier både nationellt och internationellt. Årligen producerades cirka 5 000 plagg i Ripsa som såldes i Sverige, Kanada, England, Tyskland och USA. I början av 1960-talet när företaget gick som bäst stod det för tio procent av Sveriges textilexport. I mitten av 1960-talet vände framgången och företaget började få det kämpigt, på grund av ökande konkurrens och pressade priser. Företaget gjorde stora förluster men klarade sig på marknaden fram till 1981 när avvecklingen påbörjades. De sista åren hölls butiken i Ripsa igång med försäljning av kläder och tyger till turister.

Ebba von Eckermanns barnbarn Carl von Eckermann startade under 2010-talet upp produktionen på nytt. En kollektion med plädar, babyfiltar och kuddar togs fram och även Ripsajackan har producerats på nytt. De nya produkterna vävs, liksom under Ebba von Eckermanns tid, för hand av väverskor boendes i Sörmland.

Ebba von Eckermann avled 2018, 96 år gammal. Hon ligger begravd på Ripsa kyrkogård.


Emma Severinsson


Publicerat 2020-04-24Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Ebba von Eckermann, www.skbl.se/sv/artikel/EbbavonEckermann0, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Emma Severinsson), hämtad 2024-07-20.
Övriga namn

  Flicknamn: von Schwerin


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Anna Margareta Suno, kallad Marg, von Schwerin
 • Far: Fritz Kurt Werner Von Schwerin
 • Syster: Anna Sigrid Catharina von Schwerin
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Båstad: Bl a vävning, Apelryds lanthushållsskola
 • Yrkesutbildning, Stockholm: Sömnadskurs, Märthaskolan


Verksamhet

 • Yrke: Lantbrukare
 • Yrke: Modeskapare, designer, firma Ebba von Eckermann Textilier


Kontakter

 • Släkting: Carl von Eckermann, barnbarn
 • Kollega: Lotta Lewenhaupt


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Båstad
fler ...


Källor

Litteratur


Vidare referenserEbba von Eckermann i vit kjol ”Garland”, 1960. Foto: Hans Malmberg. Sörmlands museum (P12-1441)
Ebba von Eckermann i vit kjol ”Garland”, 1960. Foto: Hans Malmberg. Sörmlands museum (P12-1441)

Nyckelord

1900-talet Formgivare Företagare Mode

Länkar