Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Ebba Eleonora Christina De la Gardie

1867-06-271928-12-16

Journalist, societetsreporter

Ebba De la Gardie var journalist och reporter på dagstidningarna Stockholms Dagblad och Stockholms-Tidningen samt kulturtidskrifterna Saisonen och Arte et Marte. Hon brukar kallas för den första svenska societetsreportern.

Ebba De la Gardie föddes 1867 på Oretorp, en herrgård som då hörde till slottet Maltesholm, strax söder om Kristianstad. Hennes föräldrar var greve Axel Otto De la Gardie och hans hustru Fredrika Christina Falkenberg af Bålby. I krönikor i Saisonen: magasin för konst, nyheter och mode beskriver hon vid ett par tillfällen minnen från barndomens fester vid herrgården med många gäster och maskerader och lekar. Från och med år 1903 är hon folkbokförd i Stockholm, på Majorsgatan på Östermalm.

Under tidigt 1900-tal började Ebba De la Gardie skriva för dagstidningarna Stockholms Dagblad och Stockholms-Tidningen. Hon har blivit känd som den som introducerade ”societetsreportaget” i svenska tidningar kring år 1900. Hon var även verksam som modekrönikör i över 10 år för den välrenommerade tidskriften Saisonen, 1916–1925. Modekrönikor skrev hon först för Stockholms-Tidningen under signaturen Svart och hvitt. I Saisonen var hennes signatur Comtesse G. Hon skrev med en skarp och granskande blick för modets överdrifter och nödvändigheter. Bland annat skrev hon initierat om spets, som vid denna tid var en dyrbar hantverksdetalj och ett kunskapsområde omgärdat av hög prestige.

I brev till väninnorna Ulla Piper och Jeannie Lundegårdh skrev Ebba De la Gardie i början av 1900-talet om sina flyttlass mellan olika adresser. År 1907 flyttade hon in hos familjen Hintze på Majorsgatan 9. Därefter bodde hon på ännu en adress, Brunnsgatan 6, innan hon 1910 slog sig ned på Narvavägen 8 där hon stannade i över tio år. Här hade hon även ett hembiträde under flera år och levde förmodligen ett förhållandevis gott liv. I breven framkommer även att hon hade ett sommarboende i Rosenhill på Djurgården.

Ebba De la Gardie dog 1928 och är begravd i familjegraven på Östra Sönnarslövs Gamla Kyrkogård.


Lisa Svensson


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Ebba Eleonora Christina De la Gardie, www.skbl.se/sv/artikel/EbbaDelaGardie, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lisa Svensson), hämtad 2023-12-01.
Övriga namn

  Smeknamn: Comtessen
  Signatur: Comtesse G, Svart och hvitt


Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Fredrika Christina Falkenberg af Bålby
 • Far: Axel Otto De la Gardie
 • Syster: Hedvig Fredrika Malvina De la Gardie
 • Syster: Elisabeth Sofia Gustava De la Gardie


Utbildning

 • Privatundervisning i hemmet, Kristianstad: Undervisning i bl a tyska, franska och engelska


Verksamhet

 • Yrke: Journalist, societetsreporter, modekrönikör, bl a Saisonen, Arte et Marte, Stockholms Dagblad, Stockholms-Tidningen


Kontakter

 • Vän: Ulla Piper
 • Vän: Jeannie Lundegårdh
 • Kollega: Carl, kallad Jossac, Gernandt
fler ...


Bostadsorter

 • Födelseort: Östra Sönnarslövs socken
 • Kristianstad
 • Stockholm
 • Dödsort: Stockholm


Källor

Litteratur
 • Svensson, Lisa, Mode moral och dårskap, Lunds universitet, Magisteruppsats Lund: Lunds universitet,Lund, 2012