Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Britta Anna Ingegerd Tingdal

1922-05-211998-07-01

Hortonom, trädgårdsjournalist, författare

Britta Tingdal var hortonom, journalist och författare. Hon arbetade många år som trädgårdsjournalist på Göteborgs-Posten. Hon skrev också ett stort antal böcker om blommor och trädgårdsskötsel.

Britta Tingdal föddes 1922 som Britta Olsson och växte upp i Grankulla utanför Helsingfors i Finland, där föräldrarna Paul och Ingar drev Finlands första plantskola i större skala. Farfadern Svante Olsson var Helsingfors första stadsträdgårdsmästare. Britta Tingdal gick tidigt i sin fars och farfars fotspår. Under kriget gjorde hon trädgårdspraktik på Trädgårdsföreningen i Göteborg och Bergianska trädgården i Stockholm. Hon praktiserade även i Danmark och Djursholm. År 1944 började hon på trädgårdsutbildningen på Alnarps lantbruksinstitut (nuvarande Sveriges lantbruksuniversitet, SLU) där hon gick i två år. Här träffade hon Carl Johan Tingdal från Hisingen. Tillsammans startade de 1950 en handelsträdgård i Alslöv utanför Kungsbacka med inriktning främst på gurkor och tomater. Under tiden i Alslöv var Britta Tingdal också aktiv i Centerpartiet och deltog i bildandet av Tölö Hembygdsgille.

Parallellt med arbetet i handelsträdgården började Britta Tingdal under andra halvan av 1950-talet skriva för trädgårdstidningarna Viola och Trädgårdsvärlden. Hon övergick under mitten av 1960-talet till att också skriva för Göteborgs-Posten, och fick i slutet av 1960-talet fast anställning där. Handelsträdgården hade sålts 1969. Fram till pensionen 1987 skrev hon om mat, gav trädgårdsråd och berättade om nyheter från främst tyska plantskolor. Hon inbjöds årligen av branschrepresentanter till Tyskland för studiebesök på olika plantskolor och trädgårdsanläggningar. Avstängdheten från övriga Europa under andra världskriget inspirerade henne till att under resten av sitt liv bli en hängiven resenär, och hon besökte alltid trädgårdar på resmålen.

Britta Tingdals kunskap uppmärksammades av förlagen LT, Semic samt Natur och Kultur. Det blev inledning till en serie böcker om trädgårdsskötsel. Hon skrev om rosor, perenner, träd och buskar och lökväxter med mera. Hon anlitades även av Sveriges Radio Göteborg som trädgårdsexpert och var en ofta anlitad föredragshållare i ämnet. Hon översatte också ett antal trädgårdsböcker från engelska och tyska.

Rosor låg Britta Tingdal särskilt varmt om hjärtat och hon var många år ordförande i Rosensällskapet i Göteborg. Hon var också medlem i styrelsen för Göteborgs botaniska trädgård och Sällskapet Hortikulturens Vänner.

Britta Tingdal avled 1998. Hon ligger begravd på Backa gamla kyrkogård.


Birgitta Tingdal


Publicerat 2020-06-15Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Britta Anna Ingegerd Tingdal, www.skbl.se/sv/artikel/BrittaAnnaIngegerdTingdal, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Birgitta Tingdal), hämtad 2024-07-22.
Övriga namn

  Flicknamn: Olsson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Ingar Elisabeth Olsson
 • Far: Paul Svante Olsson
 • Bror: Paul Olof Börje Olsson
fler ...


UtbildningVerksamhet

 • Yrke: Handelsträdgårdsmästare
 • Yrke: Trädgårdsjournalist, Göteborgs-Posten m fl
 • Yrke: Författare
 • Ideellt arbete: Styrelseledamot, Göteborgs botaniska trädgård


Organisationer

 • Centerpartiet
  Medlem
 • Tölö Hembygdsgille
  Medgrundare
 • Rosensällskapet i Göteborg
  Ordförande
 • Sällskapet Hortikulturens Vänner
  Medlem


Bostadsorter

 • Födelseort: Helsingfors, Finland
 • Grankulla, Finland
 • Lomma
fler ...


Källor

Litteratur
 • Artiklar av Britta Tingdal, Göteborgs-PostenVidare referenserBritta Tingdal. Fotograf och år okänt (bild i privat ägo)
Britta Tingdal. Fotograf och år okänt (bild i privat ägo)

Nyckelord

1900-talet Botanik Författare Hortikultur Journalister Trädgårdsmästare