Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Berith Maria Kristina Bohm

1932-08-232020-05-14

Opera- och operettsångare, skådespelare

Berith Bohm var operett- och operasångare samt skådespelare.

Berith Bohm föddes i Stockholm 1932, men tillbringade delar av sin uppväxt hos mormor och morfar på en gård i Huli, utanför Sundsvall. Fadern dog tidigt och mamman kämpade för att dottern skulle få skola sin röst. I tonåren deltog Berith Bohm i en talangtävling i Bromma, något som ledde till en sejour vid Furuviks ungdomscirkus och så småningom till Oscarsteatern i Stockholm där hon som 19-åring antogs i kören.

Första rollen där kom 1952 i South Pacific och den åtföljdes av andra mindre roller. År 1955 kom chansen att få spela mot Nils Poppe i Blåjackor på Norrköping-Linköpings stadsteater (senare Östgötateatern). Succén var given och 1956 blev Berith Bohm fast engagerad vid Stora teatern i Göteborg där hon efter debuten i Lilla Helgonet blev kvar till 1969.

Nu haglade de stora operettrollerna över henne; i Sköna Helena, Csardasfurstinnan, Glada änkan och Leendets land. Även operaroller fanns på repertoaren; i La Bohéme, Porgy and Bess, Carmen, Konung för en dag, Brittens En midsommarnattsdröm och i uruppförandet av Gösta Nystroems Herr Arnes penningar, 1961. Dirigenten Styrbjörn Lindedal och pedagogen Ingeborg Berling ville få Berith Bohm att fortsätta med opera, men modet svek henne. Under sin karriär gjorde hon också gästspel på Volksoper i Wien mot Per Grundén, samt i Hamburg och på Svenska teatern i Helsingfors.

Under sin glanstid ägde Berith Bohm en fantastisk röst, renklingande och med en vibratofri höjd. Detta tillsammans med en kvinnlig apparition, stor skådespelartalang och lysande diktion gjorde henne perfekt för primadonnerollerna.

I början av 1980-talet fick Berith Bohm delvis en ny talrollskarriär. På Komediteatern på Gröna Lund, fick hon varje kväll stå, som hon sa, ”steka fläsk” i Vilhelm Mobergs Marknadsafton. Hon medverkade i TV-serien Storstad, Hylands hörna och Allsång på Skansen. Favoriten var och förblev dock titelrollen i Kiss me Kate. Berith Bohm, som även var en sublim vissångare och flitigt framträdde på äldreboenden, sörjde djupt operettens nedgång och avskydde dagens, vad hon kallade ”vidriga uppdateringar”.

Berith Bohm fick en dotter 1953 och var gift med journalisten Lars Åhrén mellan åren 1960 och 1975. Från 1980 var hon gift med bankdirektören Roland Eriksson som avled 1999.

”Känslorna föds i sången!” Så uttryckte sig primadonnan Berith Bohm ofta i intervjuer. Inget kunde vara mer sant när man upplevde henne på scenen. Varje tonfall och varje ord kändes äkta. Hon var en stor och äkta scenartist.

Berith Bohm avled 2020, vid 87 års ålder.


Siv Wennberg


Publicerat 2020-10-11Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Berith Maria Kristina Bohm, www.skbl.se/sv/artikel/BerithBohm, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Siv Wennberg), hämtad 2024-06-15.
Övriga namn

  Gift: Bohm-Åhrén, Bohm Eriksson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Alice Ingeborg Bohm, född Wall
 • Far: Johan Fredrik Vilhelm, kallad Janne, Bohm
 • Make: Lars Fredrik Åhrén
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Sångstudier för bl a Ingeborg Berling, Lea Piltti, Ingrid Rappe och Adolfi Baruti


Verksamhet

 • Yrke: Sångare, skådespelare, Furuviks ungdomscirkus
 • Yrke: Sångare, skådespelare, Oscarsteatern
 • Yrke: Sångare, skådespelare, Norrköpings stadsteater
fler ...


Kontakter

 • Mentor: Ingeborg Berling
 • Kollega: Nils Poppe
 • Kollega: Styrbjörn Lindedal
fler ...


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Norrköping
fler ...


KällorVidare referenser

Litteratur
 • ’Berith Bohm, 1932-2020’, Svenska Dagbladet, 2020-06-21

 • Mälarstedt, Kurt, ’Berith Bohm : minnesord’, Fokus, 2020:24, s. 66Berith Bohm, avbildad på vykort 1967. Fotograf okänd (Wikimedia Commons, Bulver)
Berith Bohm, avbildad på vykort 1967. Fotograf okänd (Wikimedia Commons, Bulver)

Nyckelord

1900-talet 2000-talet Operor Skådespelare Sångare