Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Barbro Agneta Bäckström

1939-12-061990-02-08

Konstnär, skulptör

Barbro Bäckström var konstnär och skulptör, särskilt känd för sina reliefer där nakna kvinnokroppar formats i finmaskig metallduk.

Barbro Bäckström växte upp på Vindö i Stockholms skärgård med föräldrar som uppmuntrade hennes tidigt visade intresse för bild och form. Mellan 1960 och 1964 utbildade hon sig till det som då kallades teckningslärare vid Konstfackskolan i Stockholm. Efter utbildningen flyttade hon med maken, konstnären Holger Bäckström, till Lund. Där hade hon 1965 sin första separatutställning som visades på studentgalleriet Galleri Atheneum.

Tidigt arbetade Barbro Bäckström med uppdrag som gällde konst i offentliga rum. Hennes skulpturer i brons, som påminner om stora tygstycken där människokroppar lämnat avtryck i naturlig storlek, finns ofta i utomhusmiljöer. De reliefer med samma motiv som hon formade i järnduk syns oftare inomhus – på skolor och sjukhus. Gång på gång återvände hon till människokroppen som motiv, gärna kvinnokroppar. Figurerna brukar sakna underben och fötter, huvuden och ansikten. ”Jag vill åt en form som är levande, som känns nära och som ligger oss alla nära”, sa hon i en intervju, och fortsatte, ”man behöver inte beskriva hela kroppen. Det räcker med en liten bit i taget.”

Människokroppen återkom också som motiv då Barbro Bäckström arbetade med grafiska tekniker och även i den konstform som kallas multiplar – enkelt producerade, småskaliga konstobjekt avsedda att säljas för låga summor. Konstvärlden påverkades under 1970-talet av politiskt radikala diskussioner och Barbro Bäckström var en av många konstnärer som intresserade sig för att skapa konst som kunde nå utanför konstgalleriernas penningstarka konstpublik. I formpressad vit plast skapade hon reliefer där ett bröst eller en bakdel verkar lämnat sitt avtryck – verk i enkelt material till överkomligt pris.

Efter Barbro Bäckströms förtidiga bortgång i cancer 1990 visades en rad retrospektiva separatutställningar med hennes konst. Efter maken Holger Bäckströms död 1997 donerades cirka 300 av hennes verk till Malmö Konstmuseum tillsammans med en penningdonation, vars avkastning sedan 1999 delas ut i stipendieform till unga konstnärer.

Barbro Bäckström är begravd i en familjegrav på Norra kyrkogården i Lund.


Linda Fagerström


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Barbro Agneta Bäckström, www.skbl.se/sv/artikel/BarbroAgnetaBackstrom, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Linda Fagerström), hämtad 2024-06-18.
Övriga namn

  Flicknamn: Erhardsson


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Birgit Erhardsson
 • Far: Arvid Julius Erhardsson
 • Syster: Anna Birgitta Erhardsson
 • Make: Holger Bäckström


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Teckningslärarutbildning, Konstfackskolan (nuvarande Konstfack)


Verksamhet

 • Yrke: Konstnär, skulptör


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Lund
 • Dödsort: Lund


Källor

Litteratur
 • Bäckström, Barbro, Barbro Bäckström: retrospektivt : [15 december 1990-27 januari 1991], Malmö konsthall, Malmö, 1990

 • Bäckström, Barbro, Barbro Bäckström: skulptur i offentlig miljö : [1 mars-12 april 1992], Skissernas museum, Lund, 1992

 • Bäckström, Barbro, Tomrum: Barbro Bäckström, Arena, Stockholm, 1999

 • Bäckström, Barbro, Barbro Bäckström: 8/4-28/5 Liljevalchs konsthall, Liljevachs konsthall, Stockholm, 2000Vidare referenser