Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anna Maria Zetterstrand

1763-02-011844-10-30

Kokerska, kokboksförfattare, företagare

Anna Maria Zetterstrand var en kokerska som anlitades vid finare kalas. Hennes kokbok publicerades 1863 och gavs ut i nya upplagor ända fram till 1905.

Om Anna Maria Zetterstrand är inte mycket känt. Hon lär ha fötts i Närke, men dyker inte upp i arkiven förrän på 1790-talet då hon uppges ha varit hushållerska på Norsholms säteri i Östergötland. År 1797 gifte hon sig med skräddarmästaren Gottfrid Zetterstrand i Norrköping och tillsammans med honom fick hon fyra eller fem barn som alla levde till vuxen ålder. Enligt förordet i den kokbok som en av döttrarna gav ut nästan 20 år efter hennes död bestod recepten av den erfarenhet hon inhämtat som kokerska i adliga hushåll.

Anna Maria Zetterstrand var finkokerska och anlitades särskilt vid större bjudningar. Dessutom bedrev hon undervisning i matlagningskonsten. Rörelsen var omfattande och i hennes butik i Norrköping inflöt beställningar från när och fjärran. Dottern Sofia Maria bistod i arbetet och efter Anna Maria Zetterstrands frånfälle fortsatte dottern verksamheten. Det var också hon som bearbetade moderns receptsamling som publicerades 1863: Kok- och hushålls-bok, grundad på 80-årig öfning och erfarenhet i kokkonsten och hushållningen. I den sista utgåvan från 1905 fanns ett tillägg med planscher över hur slaktdjur borde styckas.

Recepten i Anna Maria Zetterstrands kokbok visar en hushållning som var inriktad på närproducerade råvaror och trots att de var avsedda för finare bjudningar andades de inställningen att ta vara på allt.

Anna Maria Zetterstrand avled i Norrköping 1844, 77 år gammal.


Maria Sjöberg


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anna Maria Zetterstrand, www.skbl.se/sv/artikel/AnnaMariaZetterstrand, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Maria Sjöberg), hämtad 2024-06-15.
Övriga namn

    Flicknamn: Apelgren


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
  • Mor: Uppgifter saknas
  • Far: Uppgifter saknas
  • Make: Gottfrid Zetterstrand
fler ...


Verksamhet

  • Yrke: Kokerska, hushållerska, Norsholms säteri
  • Yrke: Kokerska, hushållerska, kokboksförfattare


Bostadsorter

  • Norsholm
  • Norrköping
  • Dödsort: Norrköping


Källor

Litteratur


Vidare referenser