Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anna Eva Elisabet Sparre

1906-02-021993-12-21

Författare

Anna Sparre var författare. Mest känd är hon för sina historiska kärleksromaner.

Anna Sparre föddes 1906. Hon var tredje barnet i en syskonskara om sex. Hennes föräldrar var politikern och friherren Theodor Adelswärd och hans hustru Anna Douglas. Hon växte upp på godset Adelsnäs utanför Åtvidaberg. Fadern var ägare till det företag som senare skulle bli Facit AB. Han var en känd liberal politiker, finansminister i Karl Staaffs regering 1911–1914 och riksdagsman i flera omgångar fram till 1924. Detta innebar att Anna Sparre under sin uppväxt emellanåt också bodde i det Adelswärdska huset i Stockholm. Under åren 1927–1946 var hon gift med flygöverdirektören Claes Sparre. Paret bodde i Ljungbyhed, men också på andra orter. Anna Sparre var under sitt andra äktenskap 1949–1956 med tandläkaren Arne Moe-Larsen bosatt i Danmark men återvände på 1950-talet till hembygden i Östergötland. Senare bosatte hon sig i Djursholm. I boken Alla mina hem, 1993, berättar hon om sina bostäder och hur hon kom från ett gods med betjänter och guvernanter till en liten våning på Gärdet i Stockholm och senare till fem olika hus i Danmark.

Anna Sparre debuterade 1943 med flickboken N:o 14 Sparv anmäler sig. Ämnesvalet kan måhända kopplas till att hon var propagandachef för lottakåren under beredskapsåren. Hon skrev ytterligare två ungdomsromaner under 1940-talet. Därefter var hon tyst som författare i 25 år innan hon återkom med den självbiografiska succéromanen "...men sjön är densamma", 1970. Den handlar om hennes uppväxt på Adelsnäs under 1910- och 1920- talen. Hon samlar i den minnesbilder om hög och låg på godset. I följande bok, Från andra stranden, 1971, koncentrerar hon sig på tidigare generationer som residerat på Adelsnäs.

Anna Sparre har skrivit ett trettiotal romaner. Förutom med romanerna om livet i hembygden vann hon en stor publik med sina historiska kärleksromaner där olika kvinnoöden står i centrum, exempelvis Farväl amiral, 1977, som handlar om Sten Sture den yngres maka Kristina Nilsdotter (Gyllenstierna) och hur hon efter sin mans död ställde sig i spetsen för Sturepartiet och försökte vinna striden mot danskarna. Romanen fick en fortsättning i Jag i siden, du i vadmal, 1978. Andra historiska personer hon porträtterat är Ingegerd Knutsdotter, dotterdotter till den heliga Birgitta, i Piskan och korset, 1987, Filippa, prinsessa av England, i Älskade dronning, 1988, Görvel Fadersdotter (Sparre) i Hertigens pärlor, 1989, och i Skuggan av ett torn, 1990.

Anna Sparre intresserade sig främst för medeltiden, 1500- och 1600-talen. Flykt utan vingar, 1982, är en av de få som utspelar sig i 1900-talsmiljö. Det är en underhållningsroman tillägnad det tidiga Ljungbyheds flygarhustrur. Skild från övriga är också I skuggan av ett torn, 1990, en roman med deckarintrig vars handling utspelar sig i en by på Själland på 1940-talet. Sin vänskap med prinsessan Astrid har hon skildrat i boken Vännen min, 1985.

Anna Sparres sista bok, Drottningens förtrogna, gavs ut året efter hennes död 1993.


Lisbeth Larsson


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anna Eva Elisabet Sparre, www.skbl.se/sv/artikel/AnnaEvaElisabetSparre, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lisbeth Larsson), hämtad 2024-03-05.
Övriga namn

  Flicknamn: Adelswärd


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
 • Mor: Anna Lovisa Dorotea Douglas
 • Far: Axel Theodor Adelswärd
 • Syster: Hedda Augusta Anna Louisa Adelswärd
fler ...


Utbildning

 • Privatundervisning i hemmet, Åtvidaberg


Verksamhet

 • Yrke: Propagandachef, Riksförbundet Sveriges lottakårer (SLK)
 • Yrke: Författare


Kontakter

 • Vän: Astrid, drottning av Belgien


Organisationer

 • Riksförbundet Sveriges lottakårer (SLK)
  Medlem, propagandachef


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Åtvidaberg
fler ...


KällorVidare referenser