Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Anna Naemi Gabriella Agnér

1896-10-031977-11-21

Konstnär

Anna Agnér var bildkonstnär med blomsterstilleben, porträtt och landskap som specialitet. Hon deltog i utställningar både inom och utom landet.

Anna Naemi Gabriella Agnér föddes 1896 som dotter till organisten och folkskolläraren Bror Johansson och hans hustru Sigrid. Paret hade ytterligare en dotter och tre söner. Den äldste av sönerna dog i unga år och hans namn, Bror Gabriel Hildebrand, gick vidare till yngste sonen. Familjen bodde i Hulterstad på Öland och sönerna tog så småningom efternamnet Brorsson.

Familjen flyttade till skolhuset i Mörrum och man kan anta att fadern undervisade sina egna barn. Anna Agnér bedrev sedan konststudier för skulptören Gottfrid Larsson och målaren, tecknaren och grafikern Otte Sköld i Stockholm. Hon gick också en tid på Skånska målarskolan där syftet enligt Trelleborgstidningen 1939 var att ”väcka och skärpa elevernas iakttagelse för det uttrycksfulla i naturens företeelser, samt att bibringa dem den tekniska färdighet som är nödvändig för att kunna i form och färg åskådliggöra detta”.

Anna Agnér gifte sig 1918 med köpmannen Bror Hilbert Thorell och tillsammans fick de sonen Ulf, född 1929. Äktenskapet upplöstes och så småningom träffade hon sin andra make, Gunnar Agnér. De vigdes 1931 och bosatte sig i Stocksund i Danderyd.

Anna Agnér gjorde studieresor till Paris där hon gick på Académie Scandinave Maison Watteau, som drevs av svenska, norska och danska konstnärer. Hon reste också till Sydeuropa och Nordafrika. Hon målade blomsterstilleben och utförde i en ”frisk, välstämd kolorit” porträtt och landskap. Från resorna i Grekland och Palestina gjorde hon tuschteckningar.

Anna Agnér medverkade vid samlingsutställningar i Rättvik, Kristianstad och på Liljevalchs höstsalong. 1938 firades 300-årsminnet av den svenska kolonin i Delaware med bland annat en konstutställning där Anna Agnér deltog. Hon är representerad på museum i Ulricehamn.

Anna Agnér avled 1977 i en ålder av 81 år. Hon har sin sista vila på Djursholms begravningsplats.


Ulla Åshede


Publicerat 2021-03-20Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Anna Naemi Gabriella Agnér, www.skbl.se/sv/artikel/AnnaAgner, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ulla Åshede), hämtad 2024-07-20.
Övriga namn

  Flicknamn: Johansson
  Gift: Thorell


Familjeförhållanden

Civilstånd: Gift
 • Mor: Sigrid Charlotta Johansson, född Pettersson
 • Far: Bror Otto August Johansson
 • Syster: Rut Ingeborg Abigail Johansson, gift Ohlsson
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Malmö: Konstnärlig utbildning, Skånska målarskolan
 • Yrkesutbildning, Stockholm: Konststudier för Gottfrid Larsson och för Otte Sköld
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Konstnärlig utbildning, Académie Scandinave Maison Watteau
fler ...


Verksamhet

 • Yrke: Konstnär


Kontakter

 • Mentor: Otte Sköld
 • Mentor: Gottfrid Larsson


Bostadsorter

 • Födelseort: Öland
 • Öland
 • Karlshamn
fler ...


Källor

Litteratur
 • ’Där den unga skånska konsten väckes till liv’, Trelleborgstidningen, 1936-05-13