Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Ann Mari Falk

1916-12-191988-06-27

Författare, översättare, lektör

Ann Mari Falk var författare, främst av barn- och ungdomslitteratur. Hon var även verksam som översättare och lektör.

Ann Mari Falk föddes 1916 som dotter till civilingenjören och byggmästaren Fritz Söderbergh och hans hustru i andra äktenskapet, Ingeborg Larsen. Hon växte upp i Stockholm med tre syskon, där den mest namnkunnige är författaren och översättaren Bengt Söderbergh. Under sin skoltid fick hon goda insikter i den kulturella sfären genom sin skolgång vid Franska skolan och Anna Sandströms skola, där ämnen som litteratur och historia spelade en stor roll. Efter handelsutbildning arbetade hon som försäkringstjänsteman hos Hansa åren 1935–1951.

Mellan åren 1939 och 1945 var Ann Mari Falk gift med Jan Falk, journalist; hennes andra make var författaren Uno Eng, med vilken hon var gift från 1948 till 1953.

Efter den skönlitterära debuten 1944 med novellsamlingen Fruntimmer följde ytterligare några verk för vuxna, bland annat Lätta livets bördor, 1950, som vann en pristävling hos Wahlström & Widstrand. På 1960-talet skrev hon också ett par deckare och senare några romaner för B. Wahlströms bokförlag i den så kallade Elitserien.

På 1950-talet påbörjade Ann Mari Falk sin bana som barn- och ungdomsboksförfattare parallellt med ett nästan lika omfattande översättarvärv. Hennes översättningar utgjordes främst av danska böcker; säkert spelade moderns danska ursprung en roll. Bland dem kan särskilt nämnas de närmast klassiska böckerna om Silas av Cecil Bødker. Även från norska översatte Ann Mari Falk många böcker, exempelvis av Tormod Haugen.

Utmärkande för Ann Mari Falks egna ungdomsböcker är den psykologiska realismen. Det är också huvudsakligen på det psykologiska planet intrigerna utspelas. Ungdomsböckerna präglas av en social medvetenhet, där också bilden av klassamhället kan ingå, som exempelvis i Min bror Fredrik, 1976. Vuxna skildras i hennes böcker som självständiga människor, inte bara, så som ofta är fallet med bipersoner i ungdomsromaner, som de ter sig i förhållandet till de unga huvudpersonerna.

Även om merparten av Ann Mari Falks författarskap utgjordes av ungdomsböcker skrev hon också texten till en handfull bilderböcker med illustrationer av Ilon Wikland och ett par illustrerade av Veronica Leo. Den psykologiska realismen gäller även i böcker för något yngre barn, exempelvis tre böcker om Måns, 1967–1969, där det rör sig om händelser som att Måns får besök av en kusin eller får en lillasyster.

Hennes sist utgivna bok var bilderboken Skepp ohoj!, 1978, med teckningar av Joan Sandin. Hon skrev också läsa-lätt-böcker, till exempel Anders ute med Taxi, 1966, och barndeckare.

Vid sidan av det egna författarskapet var Ann Mari Falk även lektör på förlaget Rabén & Sjögren som också gav ut de flesta av hennes egna ungdomsböcker.

Ann Mari Falk avled i Stockholm 1988. Hon vilar i minneslunden på Norra begravningsplatsen i Solna.


Birger Hedén


Publicerat 2018-03-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Ann Mari Falk, www.skbl.se/sv/artikel/AnnMariFalk, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Birger Hedén), hämtad 2024-05-24.
Övriga namn

  Flicknamn: Söderbergh


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
 • Mor: Ingeborg Larsen
 • Far: Fritz Enoch August Söderbergh
 • Bror: Lars Erik Fritz Söderbergh
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Handelsutbildning


Verksamhet

 • Yrke: Anställd vid Hansa Försäkrings AB
 • Yrke: Författare
 • Yrke: Översättare
 • Yrke: Lektör, Rabén & Sjögren Bokförlag AB


Kontakter

 • Kollega: Ilon Wikland
 • Kollega: Veronica Leo
 • Kollega: Joan Sandin


Bostadsorter

 • Födelseort: Stockholm
 • Stockholm
 • Dödsort: Stockholm


Priser/utmärkelserKällor

Litteratur
 • Martinell, Ingegärd, ’Ann Mari Falk’, De skriver för ungdom: porträtt av svenska ungdomsförfattare. A-L, Lund, 1978Vidare referenser