Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Aino Margareta Ternstedt Oni-Okpaku

1939-01-022019-12-26

Textilkonstnär, barnhemsgrundare, filantrop

Aino Ternstedt Oni-Okpaku var textilkonstnär som i Nigeria startade galleri, en adoptionsstiftelse och ett hem för barn med funktionshinder.

Aino Ternstedt Oni-Okpaku föddes 1939 i Göteborg som dotter till ingenjör Carl-Herman Ternstedt och Elisabeth Göransdotter, född Enderlein. Hon växte upp med två yngre syskon, Marianne Agby och Gunnar Ternstedt. Hon hade två barn, Tina Ternstedt och Jude Ternstedt.

I unga år utbildade sig Aino Ternstedt Oni-Okpaku till textilkonstnär vid Slöjdföreningens skola (nuvarande HDK Valand) i Göteborg. Efter avslutade studier fick hon ett stipendium som ledde till att hon studerade konst och hantverk 1971–1973 vid Stanford University i Kalifornien. Vid samma universitet studerade hennes blivande make, juristen Gabriel Oni-Okpaku, måleri. De gifte sig 1972 och året efter flyttade de till makens hemland Nigeria.

Det var i Nigeria som Aino Ternstedt Oni-Okpakus yrkesverksamma liv tog fart. Tillsammans startade paret en butik i Lagos 1975. Butiken sålde avancerad Hifi-utrustning, importerade antika möbler och olika accessoarer som vid den tidpunkten var svåra att få tag på i Nigeria. Bara två år senare dog maken och Aino Ternstedt Oni-Okpaku stod ensam med allt ansvar för affärens verksamhet. Eftersom hon hade hon sitt arbete, sina vänner och kontorslokaler i Lagos beslöt hon sig för att stanna och fortsätta verksamheten.

Hennes affärsförmåga och kreativitet kom emellertid snart att ställas på sin spets, när Nigeria 1975 införde importförbud på en mängd kapitalvaror, däribland elektronik som hennes affär baserade sin verksamhet på. Hon omvandlade verksamheten och etablerade i stället ett galleri, Quintessence Gallery, som sålde konst och konsthantverk. Som galleriets chef och grundare kunde Aino Ternstedt Oni-Okpaku 2015 fira 40 år med obruten verksamhet. Fram till 2013 höll galleriet till i Lagos äldsta och mest fashionabla shoppingcenter. Därefter flyttade verksamheten till nya moderna lokaler i centrala Lagos.

Ambitionen med galleriet var att tillsammans med konstnärer och konsthantverkare arrangera utställningar, evenemang och boklanseringar. Nigerianska konstnärer har på så sätt fått ett utställningsfönster både i Lagos och i Sverige. Ett exempel på introduktion av nigeriansk konst i Sverige var utställningen Mammy Water 2012 i Stockholm som Aino Ternstedt Oni-Okpaku var med och planerade. I utställningens program beskrivs bland annat ”en fantastisk skulptur gjord av återvunnen metall och bildäck i form av en tjur” utformad av den nigerianske konstnären Adeola Baligum. Även svenska konstnärer har getts möjlighet att visa sin konst i Nigeria.

På 1990-talet föddes idén om att starta en adoptionsstiftelse. Den skulle vända sig främst till barn utan en egen röst, barn med speciella behov som ingen såg, föräldralösa och barn med funktionshinder. Aino Ternstedt Oni-Okpaku bildade stiftelsen Ebunolowo Foundation. Men det var inte enkelt, under åren blev hon flera gånger inkallad till polisen och andra misstänksamma myndigheter för att förklara vad stiftelsen höll på med. Till stor del hängde verksamheten på hennes goda förmåga att etablera kontakter med nyckelpersoner inom byråkratin och med makthavare. Trots att vägarna inom byråkratin fram till ett bra adoptionsbeslut kunde vara krångliga arbetade Aino Ternstedt Oni-Okpaku och hennes medarbetare vidare med syftet att stärka barnets möjligheter att få ett bättre liv.

Snart uppstod frågan vad som hände med barnen med funktionshinder. Det var då som idén om ett barnens hem föddes. Men det skulle inte vara ett traditionellt barnhem som ofta bara blev en förvaringsanstalt. Så startades The Erubodo House, också detta i stiftelseform, med Aino Ternstedt Oni-Okpaku som ordförande. Tillsammans med de anställda byggdes The Erubodo House upp för ett 30-tal barn. Där låg fokus på barnens individuella behov och talanger. Alla fick skolgång och hemmet liknade en storfamilj med många syskon. Stiftelsens mål var att barnen en dag skulle klara sig själva men att de alltid hade sitt hem i Erubodo House. Verksamheten finansierades huvudsakligen genom donationer.

Aino Ternstedt Oni-Okpaku avled 2019 i Göteborg vid 80 års ålder.


Lars Hansson


Publicerat 2020-12-08Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Aino Margareta Ternstedt Oni-Okpaku, www.skbl.se/sv/artikel/AinoTernstedtOniOkpaku, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Lars Hansson), hämtad 2024-05-27.
Övriga namn

  Flicknamn: Ternstedt


Familjeförhållanden

Civilstånd: Änka
 • Mor: Elisabeth Göransdotter Ternstedt, född Enderlein
 • Far: Karl Herman Ternstedt
 • Syster: Marianne Elisabet Ternstedt, gift Agby
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Palo Alto, USA: Master of Arts, måleri, stipendium, Stanford University


Verksamhet

 • Yrke: Textildesigner, egen studio
 • Yrke: Gallerist, Quintessence Gallery
 • Yrke: Grundare, Erubodo Foundation, föreståndare, The Erubodo House


Organisationer

 • Stiftelsen Ebunolowo Foundation
  Ordförande


Bostadsorter

 • Födelseort: Göteborg
 • Göteborg
 • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelserKällorVidare referenser

Litteratur
 • Ekholm, Kurt, ’Unga textilare’, Göteborgs handels- och sjöfartstidning, 1970-04-15

 • Hellberg, Susanna, ’Lerkärl och tyger från Nigeria’, Dagens Nyheter, 1995-09-19

 • Paues Odqvist, Kerstin, ’Aino Ternstedt Oni-Okpaku’ [Nekrolog], Dagens Nyheter, 2020-02-28

 • Ståhlberg, Carin, ’Det gränslösa modet från Nigeria’, Dagens Nyheter, 1995-09-19