Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Cecilia, prinsessa

1807-06-221844-01-27

Kompositör, prinsessa av Sverige, storhertiginna av Oldenburg

Cecilia av Sverige var kompositör och en svensk prinsessa, senare storhertiginna av Oldenburg.

Cecilia föddes sommaren 1807 som dotter till kung Gustav IV Adolf och drottning Fredrika. Hon var yngst i en syskonskara om fem. Bland hennes dopfaddrar fanns den franske kungen Ludvig XVIII och under sina första år uppfostrades hon av guvernanten Charlotte Stjerneld.

Cecilias tidiga uppväxt präglades av dramatik. Innan hon hunnit fylla två avsattes hennes far som kung genom en statskupp den 13 mars 1809, och hela familjen fråntogs svenskt medborgarskap. På julaftons morgon samma år lämnade familjen Sverige med fregatten Camilla från Karlskrona för att aldrig återvända. De reste via Köpenhamn till Tyskland där drottning Fredrika hade sitt forna hem.

I samband med flykten från Sverige så splittrades också familjen. Cecilias far ville leva ett enklare liv medan hennes mamma ville bo nära sina föräldrar och deras storhertigdöme i Baden där barnen skulle få behålla sin levnadsstandard. Redan 1810 gick föräldrarna skilda vägar och 1812 var den första skilsmässan mellan en svensk kung och drottning ett faktum.

Efter skilsmässan hade Cecilia och hennes systrar ingen kontakt med sin pappa utan fick sin huvudsakliga uppfostran av sin mormor Amalie of Hesse-Darmstadt. Trots att de inte hade ont om pengar beskrivs hennes uppväxt som enkel och anspråkslös. Efter sin mammas död 1826 bosatte sig Cecilia med sin bror Gustav och syster Amelia i Wien. Hennes andra syster, Sofia, hade då drivit en arvstvist som ledde till att syskonen bröt kontakten.

Cecilia träffade Augustus som var storhertig av Oldenburg 1830 och efter en timmas samtal var det bestämt att de båda skulle ingå äktenskap. Bröllopet ägde rum den 5 maj 1831 i Wien, men paret flyttade till Oldenburg redan i juni 1831. Nu hade Cecilia fått en ny titel efter sin förlorade kunglighet, hon blev storhertiginna av Oldenburg. I den egenskapen engagerade hon sig kulturellt och framför allt musikaliskt. Hon komponerade bland annat en hymn för Oldenburg som sedan fick text av författaren Theodor von Kobbe och hon finansierade stadens första stadsteater 1833 som fortfarande finns kvar.

I samband med den tredje sonens födelse 1844 insjuknade Cecilia i barnsängsfeber och dog strax därefter, endast 36 år gammal. Hon är begravd på Sankta Gertruds kyrkogård i Oldenburg. Cecilias namn har fått fortsätta leva med Ceciliaskolan som grundades 1867. Även ett torg, en bro och en gata i Oldenburg bär hennes namn.


Camilla Bergvall


Publicerat 2021-01-23



Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Cecilia, prinsessa , www.skbl.se/sv/artikel/Ceciliaprinsessa1, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Camilla Bergvall), hämtad 2024-04-19.




Övriga namn

    Övrigt: Holstein-Gottorp


Familjeförhållanden

Civilstånd: Frånskild
  • Mor: Fredrika Dorothea Wilhelmina
  • Far: Gustav IV Adolf
  • Bror: Gustav Holstein-Gottorp, senare av Wasa
fler ...


Utbildning

  • Privatundervisning i hemmet, : Ståndsmässig uppfostran vid hovet


Verksamhet

  • Yrke: Prinsessa av Sverige
  • Yrke: Kompositör


Kontakter

  • Släkting: Amalie of Hesse-Darmstadt, mormor


Bostadsorter

  • Födelseort: Stockholm
  • Stockholm
  • Karlsruhe, Tyskland
fler ...


Källor



Vidare referenser



Porträtt (olja på duk) föreställande Cecilia utförd av Karl Baumbach (1794-?), år okänt. Nationalmuseum (NMGrh 2509)
Porträtt (olja på duk) föreställande Cecilia utförd av Karl Baumbach (1794-?), år okänt. Nationalmuseum (NMGrh 2509)

Nyckelord

1800-talet Kompositörer Prinsessor